Избори 2024

Водещи новини

Пловдив отбеляза Международния ден на въздуха с редица културни и образователни събития

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдив отбеляза Международния ден на въздуха с редица културни и образователни събития

Под мотото „Заедно за чист въздух“ премина отбелязването на Международния ден на въздуха в Пловдив.

Община Пловдив и партньори бяха предвидили богата културно-образователна програма в рамките на кампанията, която се проведе на 7 и 8 септември. Тя стартира с ден на отворените врати в автоматична измервателна станция „Каменица“. На място малки и големи имаха възможността да видят как се извършва мониторинга на въздуха, каква е използваната апаратура и технология, какви показатели се следят и какво е състоянието на атмосферния въздух в момента. Празникът продължи с джаз концерт на сцената пред Община Пловдив, в който се включиха „Биг бенд Пловдив“, дамският струнен квартет „Интро“ и Илин Илински, познат на публиката от музикалния формат „Гласът на България“.

През следващия ден програмата продължи с изложение на тема „Опазване чистотата на въздуха“, в което участие взеха редица учени и еколози. Минувачите имаха възможността да разгледат иновативни екологосъобразни продукти като електрически коли, велосипеди и тротинетки. Медици проведоха безплатни прегледи на кръвно налягане, а любителите на зеленината засаждаха цветя заедно със специалистите от ОП „Градини и паркове“. Пловдивският медицински университет се включи в кампанията със спирометър, с който бяха измервани обемите, дебитите и капацитетите на белите дробове на гражданите.

Събитието се организира от Община Пловдив със съдействието на Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив, Тракия икономическа зона, Аграрен университет – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, Платформа „Дишай, Пловдив“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив