Пловдив чества празника си и отбелязва 138 години от Съединението на България

С тържествен молебен в Катедралния храм „Света Богородица“ в Пловдив започват  честванията на 138-та годишнина от Съединението на България. Той ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов до пл. „Римски стадион“. Обединението на Княжество България и Източна Румелия отбелязват и в град Съединение, откъдето тръгва международния маратон до площад „Съединение“ в Пловдив. А в Куклен организират поход в Родопите до  манастира “Свети бресребърници Козма и  Дамян“. Точно в 12:00 часа пловдивчани и гостите на града са поканени на празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив, който ще започне на открито на ул. „Иван Вазов“. В 12:30 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей ще бъдат официално връчени отличията „Почетен гражданин на град Пловдив“ на джаз музиканта Огнян Видев и актьора от Драматичен театър Пловдив – Стоян Сърданов. С голям интерес, както всяка година, се очаква и в възстановката на събитията от 6 септември 1885 година. Тя се подготвя от участниците в комитет „Родолюбие“ и ще може да се гледа от 18:30 ч. пред Военния клуб на площад „Централен“, където ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението. Половин час по-късно на Античния театър […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Паметник Съединението на България 1885 г.

С тържествен молебен в Катедралния храм „Света Богородица“ в Пловдив започват  честванията на 138-та годишнина от Съединението на България. Той ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов до пл. „Римски стадион“. Обединението на Княжество България и Източна Румелия отбелязват и в град Съединение, откъдето тръгва международния маратон до площад „Съединение“ в Пловдив. А в Куклен организират поход в Родопите до  манастира “Свети бресребърници Козма и  Дамян“.

Точно в 12:00 часа пловдивчани и гостите на града са поканени на празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив, който ще започне на открито на ул. „Иван Вазов“. В 12:30 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей ще бъдат официално връчени отличията „Почетен гражданин на град Пловдив“ на джаз музиканта Огнян Видев и актьора от Драматичен театър Пловдив – Стоян Сърданов.

С голям интерес, както всяка година, се очаква и в възстановката на събитията от 6 септември 1885 година. Тя се подготвя от участниците в комитет „Родолюбие“ и ще може да се гледа от 18:30 ч. пред Военния клуб на площад „Централен“, където ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението. Половин час по-късно на Античния театър започва празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Гвардейския представителен духов оркестър. Малко преди зарята тази вечер, в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата „Дарителството има значение“.

През целия ден музеите и галериите в града ще работят с вход свободен, а паркирането на автомобили в „Синя зона“ ще е безплатно. Заради маратон „Съединение“ и тържествената заря-проверка 11 градски автобусни линии ще са с променени маршрути съответно от 09:00  до 14:00 и от 18:00 до 23:00 часа.

Тържествена заря-проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив започва в 20:30 ч. на площад „Съединение“ в града. Тази година протоколът предвижда официалните лица пред паметника да бъдат в силно ограничен състав. Припомняме, че посланичката на Русия Елеонора Митрофанова предизвика силни дебати по време на честванията миналата година, като застана сред официалните лица на паметника, точно зад президента Румен Радев. Празничната вечер на 6 септември тази година ще завърши с концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет – на открита сцена на ул. „Иван Вазов“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини