Избори 2024

Водещи новини

Откриха новата зала „Микросвят“ в Регионалния природонаучен музей

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Зала Микросвят в Регионалния природонаучен музей в Пловдив
Снимка: община Пловдив

С интересна и забавна програма, днес във фоайето на Регионалния природонаучен музей в Пловдив, децата от четвърта група на ДГ „Валентина“ с ръководител Мария Христова откриха новата зала „Микросвят“. Те бяха подготвили „Танц на микробите“ и две стихотворения, които изпълниха под аплодисментите на техните родители и гости. Едното от стихотворенията е измислено от децата специално за музея и след края на програмата, малчуганите го подариха на директора на музея – гл. ас. д-р Огнян Тодоров, красиво отпечатано и поставено в рамка.

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив Пламен Панов, директорът на Регионалния исторически музей – Стоян Иванов и професорът по биохимия –  проф. д-р Илия Илиев.

От днес зала „Микросвят“ става част от постоянната експозиция на музея, а децата от ДГ „Валентина“ бяха първите ѝ посетители. В залата са изложени атрактивни тактилни модели на едноклетъчни организми от микросвета. Може да бъде видян 3D модел на животинска клетка, заедно с клетъчните органели, които тя съдържа, модели на вируси и бактерии, вкл. модел на коронавируса. Там се намира и микроскоп, с помощта на който посетителите на музея могат да наблюдават различни видове микроорганизми. Разположена е също микролаборатория, изработена от Снежана Русинова – Видева,  главен асистент към Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив, на която директорът на музея специално благодари.

Продължаваме да утвърждаваме нашето мото на музея „Добре дошли в различните светове“. Това, което искаме да представим на нашите посетители, е един пъзел от различни тематики, в който всеки да намери нещо за себе си, според интересите си“, каза гл. ас. д-р Огнян Тодоров и добави, че новата зала ще представя на малчуганите по интересен начин  огромното разнообразие на едноклетъчните организми, а техните родители ще си припомнят за огромното многообразие на микросвета, който ни заобикаля.

Поздравявам екипа и директора на Регионалния природонаучен музей за това, че непрекъснато се развива и винаги ни изненадва с нещо ново. Няма как да не сме щастливи, че музеят ще предложи още една атракция.  Няма нищо по-хубаво от това да можем да видим всичко, което не може да се види с просто око и да научаваме нещо ново за света“, каза заместник – кметът Пламен Панов, който отново похвали и всички останали музеи в града за тяхната активност, креативност и за това, че работят постоянно за своето обновление и привличане на нови публики.

Скоро предстои и преместването на черноперата рифова акула Лари в новия аквариум, който е напълно готов, огромен и подходящ за свободното плуване на любимеца на пловдивските деца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив