Избори 2024

Водещи новини

Организират обществено обсъждане на проекта за пробив под Водната палата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Проект за пробив под Водната палата в Пловдив

Обществено обсъждане на проекта за пробива под Водната палата организира утре местната управа на Пловдив. То ще се проведе от 10.00 часа в Заседателната зала на Общинския съвет.

ОбС на града спря временно строителството на съоръжението. За срок от 45 дни трябва да бъдат изслушани всички страни по казуса – несъгласните с пробива пловдивчани, експерти, урбанисти и гилдии. Обмисля се и преработка на проекта с включване на леви завои и кръгово движение, но това най-вероятно ще го оскъпи.

Проектът за пробива под Водната палата раздвои градската структура на ГЕРБ. Настоящият кмет Здравко Димитров беше подложен на на няколкоседмичен приятелски огън от съпартийника си и екс кмет на Пловдив Иван Тотев. Заради местния партиен скандал в Пловдив пристигна лидерът на партията Бойко Борисов, който се опита да успокои напрежението, като обяви че проектът е спрян по негово предложение.

В навечерието на общественото обсъждане на проекта, Тотев отново повтори позицията си, че Община Пловдив трябва незабавно да преустанови дейностите по неговото изпълнение.

От досега проведените дебати по темата, стана ясно, че решението за изграждане на съоръжението е взето без направен цялостен анализ и симулация на трафика в цялата зона, а само в района на кръговото кръстовище. Но дори това не бих казал, че е от най-съществените пороци на проекта.

От различните стратегически документи на Oбщина Пловдив, ОУП, провежданите през годините проучвания на транспортните потоци в града, е ясно, че проблемът с придвижването в посока Юг-Север е съществен.

Предлаганото от общината решение с увеличаване на пропускливостта на бул. „Цар Борис III Обединител“ в кръстовището с бул. „Марица-юг“, не може да бъде прието като стратегически важно в решаването на тази задача, а именно – осигуряването на по-добра свързаност между двата бряга на р. Марица.

По време на временната организация на движение, създадена със старта на работа по проекта, ясно се видя, че решението с две срещуположни Т-образни кръстовища е неработещо.

Това бе и един от мотивите на общината да започне проекта. Още повече, автомобилите, идващи с предимство от север, не позволяваха на идващите от запад да направят десен завой. С което опашката по бул. „Марица-юг“ стигаше понякога и до моста на Герджика. Такава би била ситуацията и след реализиране на пробива, тъй като запълването на локалните платна би се случило след 5-тия изчакващ за десен завой автомобил.

Видимо, проектирането и изграждането на съоръжението по този начин не решава проблеми, а по-скоро ги разпростира и в съседните зони.

Качествените характеристики също не отговарят на съвременните стандарти. Минималният светъл отвор от 3,50 м. е силно ограничителен. Липсата на решения за велосипедно и пешеходно преминаване при 7 м. отвор на долното ниво, както и непълните развръзки, превръщат съоръжението по-скоро в пречка.

Икономическата картина също не изглежда добре. Глобата, която е вероятно да бъде наложена на Община Пловдив от УО на ОПРР, може да достигне до над 1 млн. лв. или 5% от изпълнения с европейско финансиране проект.

Самата цена за пълното изграждане също не е ясна при липса на одобрен работен проект с влязло в сила строително разрешение. Ограничената цена от 9 280 000 лв. с ДДС от процедурата по ЗОП, в един момент може да се яви проблем за пълното завършване на проекта„, написа на стената си във фейсбук бившият градоначалник.

Документацията на проекта е публикувана на интернет страницата на Общината, налична е и на място в дирекция „Строителство и инвестиции“ на пл. „Централен“ № 1, съобщиха от администрацията. Мнения, становища, препоръки по проекта могат да бъдат предоставяни на място по време на обсъждането, както и в писмен вид  в деловодството на общината или на електронната поща: [email protected] в срок до 5 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив