Описват щетите от пожара в ОУ „Душо Хаджидеков“

Максимално бързо ще се постараем да възстановим ОУ „Душо Хаджидеков“ след пожара. Днес се описват щетите и след като се изготви количествено-стойностна сметка, ще кандидатстваме за подпомагане от Комисията по бедствия и аварии. Това каза днес кметът на Пловдив Здравко Димитров. Очакванията са за един месец школото да бъде отново годно за обитаване от учениците, които за старта на учебната година ще бъдат преместени в други две сгради. Децата от 1 и 2 клас ще останат на територията на основната сграда на училището като шестте паралелки ще бъдат поместени в пригодените подблокови класни стаи. Учениците от 3, 4 и 5 клас, които са общо 9 паралелки, ще бъдат преместени във втората сграда на училището на ул. „Антон Папазов“ №18, кв. „Съдийски“ (бившето ОУ „Георги Бенковски“). Останалите 8 паралелки от 6 и 7 клас ще започнат учебната година в СУ „Климент Охридски“ на бул. „Васил Априлов“ 5. Това съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Организацията влиза в сила от 15 септември, но директорът на училището Грозденка Николова увери, че откриването на учебната година няма да бъде възпрепятствано. „По-късно днес ще бъде направена реорганизация за първия учебен ден. Откриването на 15 септември ще се състои във втората сграда на училището на ул. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
ОУ - Душо Хаджидеков - пожар
Снимка: Фейсбук / Пожарна

Максимално бързо ще се постараем да възстановим ОУ „Душо Хаджидеков“ след пожара. Днес се описват щетите и след като се изготви количествено-стойностна сметка, ще кандидатстваме за подпомагане от Комисията по бедствия и аварии. Това каза днес кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Очакванията са за един месец школото да бъде отново годно за обитаване от учениците, които за старта на учебната година ще бъдат преместени в други две сгради.

Децата от 1 и 2 клас ще останат на територията на основната сграда на училището като шестте паралелки ще бъдат поместени в пригодените подблокови класни стаи. Учениците от 3, 4 и 5 клас, които са общо 9 паралелки, ще бъдат преместени във втората сграда на училището на ул. „Антон Папазов“ №18, кв. „Съдийски“ (бившето ОУ „Георги Бенковски“). Останалите 8 паралелки от 6 и 7 клас ще започнат учебната година в СУ „Климент Охридски“ на бул. „Васил Априлов“ 5. Това съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Организацията влиза в сила от 15 септември, но директорът на училището Грозденка Николова увери, че откриването на учебната година няма да бъде възпрепятствано.

По-късно днес ще бъде направена реорганизация за първия учебен ден. Откриването на 15 септември ще се състои във втората сграда на училището на ул. „Антон Папазов“ №18“, съобщи Николова.

Очаква се решение на Общински съвет – Пловдив за финансиране на аварийния ремонт, който може да започне още през септември.

Днес очакваме ЗД „ОЗК Застраховане“ да оцени щетите, подготвяме документите към междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да могат да подпомогнат ремонта на покрива“, коментира Стоянов като допълни, че междувременно той ще бъде финансиран с общински средства, за да може децата да се върнат по-бързо в класните стаи.

По-рано днес кметът Здравко Димитров проведе среща с представители на Регионалното управление на образованието, директора на ОУ „Душо Хаджидеков“ Грозденка Николова и началника на отдел „Образование“ Донка Щилянова. Днес се очаква обектът да бъде освободен и от полицията и пожарната.

Добрата новина е, че благодарение на бързата реакция на пожарната и общината класните стаи са запазени и почти невредими. Не се налага основен ремонт на цялата сграда, а само на покрива, който се надяваме да бъде завършен бързо“, поясни още Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини