Избори 2024

Водещи новини

ОИ „Старинен Пловдив“ гостува в Асеновград с изложба

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Алафрангата - отворен прозорец към света - изложба
Снимка: община Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив” гостува в Асеновград с изложбата „Алафрангата – отворен прозорец към света”. Откриването ѝ ще съпътства официалната премиера на книгата на Антон Баев, посветена на Атанас Кръстев – „Начо On My Mind”.

Двете събития ще се случат на 23 септември (петък) от 17:30 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград, родния град на Начо Културата, а куратор ще е Амелия Гешева, също асеновградчанка.

Документалната изложба „Алафрангата – отворен прозорец към света” е въздействаща илюстрация за това как възрожденските къщи на Трихълмието блесват със своя най-характерен елемент – алафрангата, който се счита за знак за култура и за приобщаване към  европейското. Алафрангата – декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща, е част от прехода от традицията към модерността в градската архитектура през Възраждането – „по френски маниер“. Експозицията представя ролята на Атанас Кръстев и неговия екип като инициатори на мащабната реставраторска дейност в старинната част на Пловдив и е знак на почит към паметта и делото на знаменития асеновградчанин.

Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград до 20-ти октомври.

Събитията се реализират в рамките на честванията на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата и са част от „Есенни празници на изкуствата Асеновград 2022”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив