Избори 2024

Водещи новини

Обвиниха 4-ма за безредиците в Стамболийски, на адреса на единия са регистрирани 1619 души

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР, белезници, арест, задържани

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на четири лица за безредиците в Стамболийски.

На 2 април 2023 г. двама полицейски служители от група „Сигма“, сектор „Спeциализирани  полицейски сили“ към ОД на МВР-Пловдив, забелязали единият от обвиняемите да се движи по улиците на града с мотоциклет без регистрационни табели. Те го спрели за проверка чрез подаване на звуков и светлинен сигнал, легитимирали се и поискали документите на водача и на мотоциклета. В този момент мъжът хукнал да бяга. Полицейските служители го преследвали около 200 метра между къщите в един от кварталите на Стамболийски, като през цялото време му разпореждали да спре, но той не се подчинил. В това време преследваният се намирал на същата улица и видял преминаващите покрай него полицаи. Той спънал единия от тях и го бутнал на земята. Двамата се сборичкали. Обвиняемият продължил да оказва съпротива. Той нанесъл многократно удари и на двамата служители на полицията, докато те се опитвали да му поставят белезници. В това време около тях се събрала тълпа от 40-50 мъже и жени, сред които и другите двама от обвиняемите, които се опитали да осуетят задържането на мъжа и започнали да дърпат полицаите, да ги удрят и дори хвърляли камъни. На мястото пристигнали полицейски служители от РУ-Стамболийски, както и екип от жандармерията, които преустановили конфликта. На двамата полицаи е оказана лекарска помощ в болница в Пловдив.

Двама полицаи са ранени, след като са били нападнати в ромския квартал в Стамболийски

Четиримата обвиняеми, между които и жена, са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Разследването е под надзора на прокуратурата.

По повод изявленията на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев за „полицейски произвол“ и че акцията попречила на гласуването, директорът на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов заяви:

„Прочетох изявленията на политически ангажираните лица по случая. Полицейската операция целеше насищане с полицаи в маргинализирани зони. Не съм чул претенции от присъствието на полицията от други места, освен от кмета на Стамболийски.  Тук по-интересно е следното – с изненада днес установих, на ул. „Петко Рачев Славейков“ 31, където е живяло лицето, което не се подчинява, както и мъжът, който е нападнал полицаите, са регистрирани 1 619 лица. Ние питаме местната власт как на един адрес може да бъдат регистрирани 1611 лица. В тази връзка съм разпоредил проверка. Там са постройки без огради, където няма как да живеят 1600 души“.

„Създаде се на изключителна суматоха. Виждате се от клипа как полицаите бяха унизени. ОД МВР ще бъде безкомпромисна към всяка подобна проява. Законът за МВР е ясен. Служителят може да използва оръжие и помощни средства, когато всички други действия не водят до необходимия резултат. Те се използват дотогава , докато се преодолее съпротивата“.

„Не прави чест на кмета да прави неуместни коментари“, заяви още Костадинов.

„Ще предложа служителите на МВР за награда пред министъра. В тези маргинализирани зони цари хаос и беззаконие. Те трябва да плащат данъци и такси. Имаше отправени обвинения срещу полицията, че ограничават хората да гласуват. Напротив – усилията на полицията сведе до минимум купения вот в тези общности“, категоричен е директорът на пловдивската полиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив