Общинският съвет прие присъединяването на Белащица към Пловдив

Без нито един глас „против“ или „въздържал се“ ОбС на Пловдив прие отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града. Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май. Хората подчертаха тогава пред Дарик, че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица, населеното място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи. Според Инициативния комитет на селото, основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град и ежедневното сметосъбиране, почистване, пускането на градски транспорт до там и подобряване на инфраструктурата. Именно това обясни днес пред съветниците на града на тепетата адвокат Снежана Стефанова от Инициативния комитет на присъединяването на селото към Пловдив. Подписката на хората от Белащица, която беше внесена в края на септември, е подкрепена от […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Белащица - карта
Снимка: Дарик

Без нито един глас „против“ или „въздържал се“ ОбС на Пловдив прие отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май. Хората подчертаха тогава пред Дарик, че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица, населеното място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи. Според Инициативния комитет на селото, основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град и ежедневното сметосъбиране, почистване, пускането на градски транспорт до там и подобряване на инфраструктурата.

Именно това обясни днес пред съветниците на града на тепетата адвокат Снежана Стефанова от Инициативния комитет на присъединяването на селото към Пловдив.

Подписката на хората от Белащица, която беше внесена в края на септември, е подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото.

Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи. Ако предложението за референдум се подкрепи, следват необходимите законови процедури за неговото прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини