Избори 2024

Водещи новини

Общината изтърва срока да спре вписването на варненските акции и да спаси Панаира

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Протест в защита на Пловдивския панаир
Снимка: Фейсбук / Anastas Stas Tarpanov

Община Пловдив пропусна срока да спре вписването на варненските акции към капитала на управляваното от Георги Гергов „Пълдин Туринвест“.

Времето за внасяне на жалба срещу решението на Окръжен съд – Пловдив, който отхвърли жалбата на местната управа против апорта на акциите на Варна в смесеното дружество, изтече.

Това алармира председателят на групата на ДБ в Пловдив адвокат Веселина Александрова.

Тя търси по телефон и на място цял ден кмета Здравко Димитров и заместника му по казуса, но и двамата отсъстват от работа.  По думите на Александрова, все още има време, защото може да се изпрати жалба и извън работно време – чрез куриер или електронно.

Окръжният съд отсъди в полза на Гергов за апорта на варненските акции в Панаира

При последния опит Панаира да попадне изцяло в ръцете на Гергов, градоначалникът отново липсваше и след намесата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Димитров внесе жалба в съда. Сега обаче това едва ли ще се случи, защото Борисов публично свали доверието си от кмета на Пловдив, който вече не е и член на партията.

Припомням, че в началото на април Окръжният съд в Пловдив постанови, че в решението от 19 декември на Общинския съвет на града за Панаира, 1-ва и 3-та точка, с които местният парламент не дава съгласие за апорта на варненските акции, са неистински.

Причината за съдебното решение е приемането на магистратите, че на сесията не са били изчетени и трите точки на предложението и в сила остава само 2-рата точка на алтернативното местно БСП – за упълномощаването на общинския представител да гласува „за“ апорта на варненските акции.

„Това решение, ако се потвърди и на следващи инстанции, ще е прецедент, според който неистински ще излязат всички решения на Общински съвет Пловдив, защото никога не се четат предложенията, те са си част от публичните материали към всяка точка от дневния ред“, коментира тогава съветничката от ДБ.

С гласовете на ГЕРБ и групата на „Автентична лява БСП“, през декември Общинският съвет на Пловдив прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“. Това позволява на бизнесмена Георги Гергов да придобие над 79% от капитала на дружеството и да стане мажоритарен собственик на Международното пловдивско изложение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив