Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив започна премахването на опасни дървета на Небет тепе

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Небет тепе - Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Премахването на опасни дървета на Небет тепе започна Община Пловдив. Това е заложено в проекта на общината „По крепостните стени на Филипопол“, уточниха от местната управа.

В рамките на проекта ландшафтният архитект Станимир Шаламанов е обследвал  всички дървета. Представил е експертна оценка и конкретни предписания.  Въз основа на това кметът на район „Централен“ е издал заповеди за премахването им, които „Градини и паркове“ изпълняват.

Предвидени за отстраняване са бели акации със суховършие и деформирани стъбла, опасно наклонени китайски мехурници, туи, японски софори, издънкови копривки, джанки и други плодни дървета. Много от тях са саморасли и не се ли премахнат навреме, има риск кореновата им система да подкопае многовековните зидове на крепостната стена.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“, в който освен Небет тепе и подходите към него е включена и Източната порта, се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“, като общата му стойност е около 8 млн. лв., 6 милиона от които е безвъзмездното финансиране от европейските фондове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив