Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив и ЕКОПАК с инициатива заведенията да събират отпадъците разделно

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Община Пловдив и ЕКОПАК с инициатива заведенията да събират отпадъците разделно

Инициативата на Община Пловдив и ЕКОПАК България „ЕКО звезди“ за разделно събиране на отпадъци от опаковки на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове от заведения вече набира желаещи за включване.

Представители на общината и ЕКОПАК се срещнаха с районните администрации и пловдивския общински инспекторат, за да координират съвместни действия по организацията на кампанията.

„ЕКО звезди“ предоставя безплатна възможност на заведенията за бързо хранене, барове, дискотеки, кафенета, ресторанти и фитнеси, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, да събират разделно отпадъците си. Законът за управление на отпадъците, Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки и местните общински наредби, регламентират изрично задължение всички търговски обекти в България да събират отпадъците си от опаковки разделно. Те подлежат на финансови санкции, ако не го правят и нямат сключен договор с лицензирана за целта организация.

Чрез инициативата „ЕКО звезди“ ЕКОПАК предлага сключване на договор и безплатно обслужване по график и съдове на заведенията, които събират и предават пластмасови бутилки от напитки и алуминиеви кенчета. По този начин участващите заведения могат да изпълнят своето законово задължение.

Инициативата се отнася само за надлежно разделен отпадък, в който не трябва да попадат други отпадъци като замърсени тарелки от храна, хартия за ръце, тоалетна хартия, утайки от кафе, хранителни органични отпадъци. Това е изключително важно, за да може събраните отпадъци от опаковки да са достатъчно чисти, за да бъдат рециклирани.

Всички заведения, които се включат в инициативата ще бъдат представени като добър пример в първата по рода си платформа за еко-рейтинг. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните служители и клиенти.

Всяко заведение в Община Пловдив, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, може да подаде заявка за включване в инициативата като попълни формата за контакт тук.

Целта е да се спестят хиляди пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на природата. Те са напълно рециклируеми и могат да се превърнат в нови опаковки, стоки за бита или дори дрехи. Кампанията се провежда под надслов „Рециклирай в твоето заведение! Бъди сред първите ЕКО звезди в България!“ и стартира пилотно през 2023 г. в Община Пловдив, Столична Община и Община Бургас. Желанието на организаторите е да стимулират малкия бизнес, заведенията и организаторите на събития и техните служители да бъдат посланици на еко каузата на рециклирането със своя личен пример.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив