Издават нови карти за достъп в Стария град и подготвят се промени в наредбата за паркиране

С проект за промени в наредбата за организация на паркирането на територията на Пловдив кметът Здравко Димитров и заместник-кметовете по транспорт Тодор Чонов и по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев запознаха  представители на бизнеса и живеещите в Стария град. В търсене на трайно решение на проблема с многото автомобили в архитектурния резерват общината предлага конкретни мерки за тяхното ограничаване. Предвижда се по ул. „Съборна“ – от бариерата до Градската художествена галерия, да бъдат обособени 40 – 50 паркоместа, част от които хотелиери и ресторантьори  да могат да купуват в режим „служебен абонамент“, за да се използват от техни клиенти. Предлагат им се също платени места на паркинга на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и от северната страна в района на Балабановата къща. При необходимост може да се използват дори паркингите на кафе „Старинно“ и ул. „Съборна“. Според проекта живеещите в Стария град  ще се възползват от реда, който се прилага в квартал „Капана“ – след подадено заявление в общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ на всеки правоимащ собственик се издава стикер, който се поставя върху таблото на автомобила на видимо за контролните органи място. По списък пък, предоставен от директорите на детските и учебни заведения, системата ще пропуска автомобилите на родители […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Издават нови карти за достъп в Стария град и подготвят се промени в наредбата за паркиране

С проект за промени в наредбата за организация на паркирането на територията на Пловдив кметът Здравко Димитров и заместник-кметовете по транспорт Тодор Чонов и по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев запознаха  представители на бизнеса и живеещите в Стария град.

В търсене на трайно решение на проблема с многото автомобили в архитектурния резерват общината предлага конкретни мерки за тяхното ограничаване. Предвижда се по ул. „Съборна“ – от бариерата до Градската художествена галерия, да бъдат обособени 40 – 50 паркоместа, част от които хотелиери и ресторантьори  да могат да купуват в режим „служебен абонамент“, за да се използват от техни клиенти. Предлагат им се също платени места на паркинга на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и от северната страна в района на Балабановата къща. При необходимост може да се използват дори паркингите на кафе „Старинно“ и ул. „Съборна“.

Според проекта живеещите в Стария град  ще се възползват от реда, който се прилага в квартал „Капана“ – след подадено заявление в общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ на всеки правоимащ собственик се издава стикер, който се поставя върху таблото на автомобила на видимо за контролните органи място. По списък пък, предоставен от директорите на детските и учебни заведения, системата ще пропуска автомобилите на родители за срок до 30 минути. За спедитори, таксита и линейки режимът ще е свободен.

„По този начин силно ще редуцираме нерегламентирано влизащите автомобили, ще има яснота и ред“, коментира Чонов.

Кметът Здравко Димитров прикани заинтересованите граждани да се включат с конкретни предложения при предстоящото обществено обсъждане на промените в наредбата за паркиране, така че в Общинския съвет да бъде внесен за утвърждаване един истински работещ документ.

Проектът предвижда също обособяване на още две специални зони – „Капана“ и „Дондуков-Корсаков“. По думите на Йордан Ставрев заедно със зона „Стария град“ това са трите локации, на които съгласно Закона за противодействие на тероризма са поставени ограничителни бариери, като тенденцията е те да станат изцяло пешеходни.

По настояване на участниците в днешната среща без забавяне започва рестарт на системата за паркиране в Стария град. Всички правоимащи ще бъдат поканени в едномесечен срок да си издадат нови карти с логото на общината, след което старите няма да са валидни. Целта е създаденият още през 2016 г. регистър да се актуализира. По този начин ще отпаднат и съмненията за така нареченото „клониране“  на карти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини