Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив е домакин на Националната среща на главните архитекти

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Община Пловдив е домакин на Националната среща на главните архитекти

Община Пловдив е домакин на XI-та Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините. Събитието се организира от  Националното сдружение на общините в Република България и неговото търговско дружество НСОРБ-Актив.

Освен главни архитекти и експерти по устройствено планиране, традиционно в събитието се включват още ресорни заместник-кметове и общински съветници от ресорните постоянни комисии.

„Интересът към тази среща винаги е голям, а обратната връзка винаги е много важна, особено от хора, които практикуват ежедневно тази професия. През изминалите години ставаме свидетели на множество изменения в нормативната уредба и голяма част от тях са провокирани от Сдружението на общините, които активно работят с Министерството и Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/“. С тези думи председателят на Постоянната комисия на НСОРБ по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство и главен архитект на Столична община арх. Здравко Здравков откри срещата.

Участие взеха още главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов, управителят на НСОРБ-Актив ЕООД Людмила Величкова, началникът на отдел „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата арх. Дарина Димитрова, началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова, директорът на главна дирекция на ЦУ на ДНСК инж. Георги Даракчиев.

„Радвам се, че интересът е толкова голям. Тези срещи са много ползотворни първо, за да се видим лице в лице, но и за да разберем, че нашите проблеми са общи. Всеки един от нас в даден етап има проблем, с който не се е сблъсквал, но има друг колега, към който винаги може да се обърне. Надявам се, както всяка една от ежегодните срещи, и от тази да извлечем максимума и да може да разчитаме един на друг занапред“, заяви главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

По време на събитието бяха обсъдени теми, касаещи работата на общините като прилагане на ЗУТ и подзаконовата нормативна уредба, проекти финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) – енергийна ефективност и дигитализация на строителния сектор, необходимост от изменения с оглед синхронизиране на изискванията на ЗУТ и специализираното законодателство, възможности за подобряване на процесите по опазване недвижимото културно наследство и др.

Срещата продължава и утре.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив