Избори 2024

Водещи новини

На 1 февруари в Пловдив ще бъде почетена паметта на жертвите на комунистическия режим

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник Свидетелят в Пловдив

„Съюза на репресираните от комунистическия терор“ в Пловдив с председател Атанас Узунов отправя покана към пловдивчани да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт на 1 февруари 2024 г., четвъртък, в 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”.

След словото на Атанас Узунов, ще бъдат положени венци и цветя.

Паметникът „Свидетелят“, дело на скулптора Георги Иванов (Жорж Трак), бе издигнат през 2005 г. Датата 1-ви февруари е свързана със събития, случили се през 1945 г., когато са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание. Присъдите са издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 г., когато е утвърдена с решение на  Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант общественик и филантроп Дими Паница.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив