Избори 2024

Водещи новини

Майстори от цялата страна ще покажат традиционни и редки занаяти в Есенния панаир на занаятите

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Есенен панаир на занаятите - Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Майстори от цялата страна ще покажат традиционни и редки занаяти в Есенния панаир на занаятите „Шевицата, код за памет“ в Стария град на Пловдив. Пленерът се открива днес.

Поканени са за участие и гости – украински бежанци, които ще представят ръчно изработени майсторски изделия. Под ръководството на майстор – занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис „Детска работилница”. Участието е безплатно.

Акцент в есенното издание ще бъде народният художествен занаят „Везбарство”, дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения. Изявени творци, които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби, придружени с презентации. Ще бъде предоставена възможност на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и да провокират своите умения при изработване на шевица.

Всеки, който желае, може да участва във фотоконкурса „Улови занаята” , като изпрати снимка, запечатала  момент от творческите и безплатните детски работилници. Фотосите ще бъдат оценявани чрез харесвания във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив.

Есенното издание на „Панаир на занаятите – Шевицата, код за памет“ ще се проведе до 18 септември на ул. „Съборна“ в Стария град.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив