Избори 2024

Водещи новини

Кметът Здравко Димитров участва в среща на Мрежата на балканските градове В40

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Кметът Здравко Димитров участва в среща на Мрежата на балканските градове В40

„Жителите на нашите градове се сблъскват с едни и същи проблеми и тревоги, а ние кметовете с едни и същи предизвикателства. Проблемите на бежанския натиск, изменението на климата и инфлацията нямат държавни граници, затова нашите съвместни усилия са от изключително значение за милиони хора“. С тези думи Здравко Димитров приветства присъстващите кметове по време на срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40. Форумът се проведе от 22 до 24 януари по покана на градоначалника на Атина Костас Бакоянис.

Събитието е първата обща среща на всички кметове, членуващи в B40 след създаването й в края на 2021 г. по инициатива на кмета на Истанбул, Екрем Имамоглу. Срещата имаше за цел да отчете напредъка в работата на организацията и да представи визията за бъдещето й развитие. В рамките на първия ден от работната програма се проведе и официалното предаване на ротационното председателство от Истанбул на Атина. Така през следващата една година гръцката столица ще бъде начело на Мрежата, водена от мисията да бъде емблема на солидарността и инкубатор на градска дипломация, насърчавайки споделена визия за мир и просперитет.

Българските общини са сред учредителите на Мрежата В40 и имат значителен принос за достигането на първоначалната цел от обединяване на поне 40 града от Балканския регион под общата цел за солидарност, мир и просперитет. Към  момента 14 български общини са членове на В40, а на събитието в Атина се включиха 10 от тях. Сред тях бяха кметовете на Столична община Йорданка Фандъкова, на Велико Търново Даниел Панов, на Пловдив Здравко Димитров, на Бургас Димитър Николов, Иво Димов – на Димитровград, на Кърджали – Хасан Азис, Троян – Донка Михайлова, Карнобат – Георги Димитров и на Белица – Радослав Ревански, както и заместник-кметовете от община Стара Загора – Милена Иванова-Живкова и Надежда Чакърова.

Кметът на Атина Костас Бакоянис подчерта важността на работата на организацията в посока превръщането на Балканите в епицентър на икономическа сила и обединение. В този контекст акцентира, че „именно местните и регионални власти създават условията за тази синергия за развитие“.

Бакоянис допълни, че Мрежата е създадена от нуждата на днешните времена и именно това я прави толкова актуална и съвременна. Тя е „гнездо за дипломация между общините под визията за мирен Балкански полуостров“, каза още градоначалникът на Атина.

Настоящият ротационен председател на В40 – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, изрази също огромното си задоволство от напредъка и развитието на Мрежата. „Започвайки само с 23 града, година по-късно те са 46, а днес на срещата над 70 местни лидери участват в събитието в Атина“, заяви той и подчерта, че това ясно доказва желанието на всички на Балканите да изградят по-добро и силно бъдеще.

Кметът на Истанбул представи дейността на организацията по време на тяхното председателство, създадената институционална структура, основните приоритетни направления и резултати от срещите на експертните групи, както и няколко по-важни форума.

Във връзка с темата за изменението на климата и последващото развитие на В40, Екрем Имамоглу предложи създаването на т.нар. зелена банка за преход. Той подчерта, че всеки един от участващите в Мрежата е поставен пред предизвикателствата на зеленото и устойчиво бъдеще и подобен инструмент ще бъде от особена полза за членовете на Мрежата. Предстои да се разпространи повече информация за функциите и организацията на подобен орган, която ще бъде обсъдена на подходящо ниво.

Принос в дискусиите взеха множество местни лидери, като те се обединиха около нуждата от обединение и съвместни усилия за общото бъдеще на региона.

Мрежата на Балканските градове В40 е създадена в Истанбул през 2021 г. Нейни учредители са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

В40 има за цел да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близко до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др.

Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив