в Пловдив / Управление / Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на Пречиствателната станция

Кметът Здравко Димитров остана доволен от напредъка на Пречиствателната станция

Кметът Здравко Димитров остана видимо доволен от изпълнените дейности по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив. Кметът инспектира дейностите заедно със своя заместник по […]

Кметът Здравко Димитров остана видимо доволен от изпълнените дейности по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив. Кметът инспектира дейностите заедно със своя заместник по строителство Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от „Водоснабдяване и канализация ЕООД“ Пловдив.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от водния проект на Пловдив, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС.

Дейностите вече са изпълнени на 96% и до края на месеца се очаква фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Пловдив“ да завърши станцията.

„Виждате, че когато проектът е изготвен добре и фирмата-изпълнител работи качествено, нещата се получават. Пловдив ще има една от най-модерните пречиствателни станции в страната“, не скри одобрението си от видяното кметът.

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев поясни, че след завършването на обекта, капацитетът на станцията ще позволи в нея да се пречистват водите на целия град. „В Пречиствателната станция се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, сега ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор „Брезовско шосе-булевард Дунав“. Пак тук ще бъдат доведени и водите от новоизграждащия се Южен обходен колектор. Той тръгва от Пещерско шосе, ще преминава през район Южен и ЖР „Тракия“ и ще стига до станцията. Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите не само на града, а и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, заяви Райчев.

Метантанкерите в станцията пък ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия, гарантира проектантът инж. Павел Павлов.

„От твърдите фракции в метантанкерите ще се произвежда биогаз, в който има 64%“ метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с произведеното електричество ще бъдат задоволени половината нужди на Пречиствателната станция от електроенергия и това значително ще понижи себестойността на експлоатация“, обясни инж. Павлов.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи между осемте утайници и да озеленят пространството между тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.

Send this to a friend