в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / ВАС отмени решението на ЦИК и за балотажа в неделя ще може да се гласува и с машини

ВАС отмени решението на ЦИК и за балотажа в неделя ще може да се гласува и с машини

Върховният административен съд постанови решението си по делото за машините за гласуване. Окончателното решение на съдиите постановява, че на предстоящия в неделя втори тур на местните избори ще бъде разрешено използването на машини за гласуване, което на практика отменя предишното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). „Върховният административен съд определи като незаконосъобразна директивата на ЦИК, която разпореждаше на 5 ноември 2023 г. да се проведат избори само с хартиени бюлетини. Що се отнася до останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., подадените за разглеждане жалби бяха отхвърлени“, обяви ВАС. Общо 12 жалби бяха подадени по електронен път до ЦИК и впоследствие доведени до знанието на ВАС в събота. Съгласно Изборния кодекс тези жалби трябва да бъдат разгледани и съдът да се произнесе по тях в тридневен срок от подаването им. Сред жалбоподателите са ПП-ДБ, ПП „Обединение“, кандидатът за кмет и общински съветник на община Шумен Неделчо Неделчев, кандидатът за общински съветник на Столична община Петър Славов и шест физически лица, действащи като избиратели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Избори - машина за гласуване

Върховният административен съд постанови решението си по делото за машините за гласуване. Окончателното решение на съдиите постановява, че на предстоящия в неделя втори тур на местните избори ще бъде разрешено използването на машини за гласуване, което на практика отменя предишното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Върховният административен съд определи като незаконосъобразна директивата на ЦИК, която разпореждаше на 5 ноември 2023 г. да се проведат избори само с хартиени бюлетини. Що се отнася до останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., подадените за разглеждане жалби бяха отхвърлени“, обяви ВАС.

Общо 12 жалби бяха подадени по електронен път до ЦИК и впоследствие доведени до знанието на ВАС в събота. Съгласно Изборния кодекс тези жалби трябва да бъдат разгледани и съдът да се произнесе по тях в тридневен срок от подаването им. Сред жалбоподателите са ПП-ДБ, ПП „Обединение“, кандидатът за кмет и общински съветник на община Шумен Неделчо Неделчев, кандидатът за общински съветник на Столична община Петър Славов и шест физически лица, действащи като избиратели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини