в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Рекорден брой недействителни бюлетини за общински съветници в Пловдив – близо 10%

Рекорден брой недействителни бюлетини за общински съветници в Пловдив – близо 10%

Цели 9238 (или близо 10% гласувалите) са недействителните бюлетини в избора за ОбС на Пловдив, а за кмет на Пловдив – 1950. Това показват данните от ОИК при обработени 100% от изборните протоколи за града на тепетата. Причината за рекордния брой недействителни бюлетини за местен парламент е, че „избирателите не умеят да гласуват едновременно в една и съща бюлетина  и за партия, и за конкретния избран от тях кандидат –  т.н. преференции“, обясниха за експерти по изборен процес. Стотици са бюлетините, в които има отбелязване за преференция, но не и за партия, което автоматично прави бюлетината недействителна, се вижда още при анализа на бюлетините. „Не подкрепям никого“ в избора за градоначалник са избрали 2684 пловдивчани, а за състава на ОбС броят им е доста по-голям – 4142. КМЕТСКАТА БИТКА Окончателните резултати изпращат на сигурен балотаж в Пловдив кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров и опонента му от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов. Разликата между първия и втория в битката за кметското място града на тепетата, която ще се реши следващата неделя е близо 16%. Димитров води с 33,72% от гласовете, с двойно по-малко е Старибратов – 17,90%. В брой гласоподаватели това прави 32 570 за първия и 17 295 за втория. Трети е […]

Избори - бюлетини

Цели 9238 (или близо 10% гласувалите) са недействителните бюлетини в избора за ОбС на Пловдив, а за кмет на Пловдив – 1950. Това показват данните от ОИК при обработени 100% от изборните протоколи за града на тепетата.

Причината за рекордния брой недействителни бюлетини за местен парламент е, че „избирателите не умеят да гласуват едновременно в една и съща бюлетина  и за партия, и за конкретния избран от тях кандидат –  т.н. преференции“, обясниха за експерти по изборен процес. Стотици са бюлетините, в които има отбелязване за преференция, но не и за партия, което автоматично прави бюлетината недействителна, се вижда още при анализа на бюлетините.

„Не подкрепям никого“ в избора за градоначалник са избрали 2684 пловдивчани, а за състава на ОбС броят им е доста по-голям – 4142.

КМЕТСКАТА БИТКА

Окончателните резултати изпращат на сигурен балотаж в Пловдив кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров и опонента му от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов. Разликата между първия и втория в битката за кметското място града на тепетата, която ще се реши следващата неделя е близо 16%.

Димитров води с 33,72% от гласовете, с двойно по-малко е Старибратов – 17,90%. В брой гласоподаватели това прави 32 570 за първия и 17 295 за втория. Трети е Славчо Атанасов от „Съединени за Пловдив“, който е на с 4 % под Старибратов – 13,40% или 12 939 гласа.

ОБС ПЛОВДИВ

Партията на Борисов, както и в предишните управленски мандати във втория град по големина в страната, отново ще е водеща сила в ОбС на Пловдив. Подкрепата за ГЕРБ в местния парламент е 23,02%, което обаче е с 10% по-малко от гласувалите за кандидата за кмет на партията на Борисов – Костадин Димитров.

При тези резултати в новия общински съвет на Пловдив влизат 8 партии и коалиции, 4 от тях за първи път – „Съединени за Пловдив“, за които се очаква да имат 8 съветници, „Браво Пловдив“ – 5, Възраждане – 5 и „Има такъв народ“ – 4.

На второ място по брой съветници са ПП-ДБ – с 10, а  първата политическа сила ГЕРБ – с 13. Предизборните щабове изчислиха още, че БСП и ДПС ще са с по двама съветници.

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

Шест общини в област Пловдив са избрали досегашните си кметове още на първия тур на изборите. Това са Раковски, Куклен, Родопи, Садово, Кричим и Лъки. Останалите 12 общини в областта, между които и Пловдив, както стана ясно вече, ще изберат кметовете си на балотаж.

РАЙОНИТЕ НА ПЛОВДИВ

Балотаж ще има и при районните кметове на Пловдив. В 5 от 6-те кметства на първи тур води ГЕРБ срещу кандидатите на ПП-ДБ.

Единствено в „Източен“ в неделя жителите на района ще избират между Ерол Садъков от новата формация „Браво Пловдив“ и Емил Русинов от ГЕРБ. Разликата между двамата е само 9 гласа в полза на Садъков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини