в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Пловдив избира кмет, районни кметове и общински съветници само с хартиени бюлетини

Пловдив избира кмет, районни кметове и общински съветници само с хартиени бюлетини

С решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) гласуването на местния вот днес – 29 октомври – ще бъде само с хартиени бюлетини. Пловдивчани избират между 18 кандидати за кмет, 92-ма – за районни кметове и 733-ма за общински съветници, разпределени в 27 листи на партии, коалиции и един инициативен комите. Ако искаме да гласуваме за кмет на Пловдив, районен кмет и общински съветници, трябва ясно да заявим желанието си пред членовете на СИК, за да ни предоставят и трите вида бюлетини.  Избирателите от малките населени места в общините от региона трябва да поискат също 3 бюлетини – за кмет на общината, за кмет на кметство и за общински съветници. Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17:00 часа днес на телефони: 032/962478 и 0887484884. Общинска администрация Пловдив напомня, че със свои заповеди кметовете на райони са забранили продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитка за периода от 06.00 ч. до 20.00 ч. на 29.10.2023г. в заведенията за обществено хранене и другите обществени места, с изключение на тези заведения, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества. На шести поредни избори платформата “Ти броиш” […]

Ти броиш

С решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) гласуването на местния вот днес – 29 октомври – ще бъде само с хартиени бюлетини.

Пловдивчани избират между 18 кандидати за кмет, 92-ма – за районни кметове и 733-ма за общински съветници, разпределени в 27 листи на партии, коалиции и един инициативен комите.

Ако искаме да гласуваме за кмет на Пловдив, районен кмет и общински съветници, трябва ясно да заявим желанието си пред членовете на СИК, за да ни предоставят и трите вида бюлетини.  Избирателите от малките населени места в общините от региона трябва да поискат също 3 бюлетини – за кмет на общината, за кмет на кметство и за общински съветници.

Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат до 17:00 часа днес на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Общинска администрация Пловдив напомня, че със свои заповеди кметовете на райони са забранили продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитка за периода от 06.00 ч. до 20.00 ч. на 29.10.2023г. в заведенията за обществено хранене и другите обществени места, с изключение на тези заведения, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества.

На шести поредни избори платформата “Ти броиш” ще следи за злоупотребите в изборния ден в цялата страна. На сайта tibroish.bg екипи от юристи ще приемат всеки сигнал от граждани, застъпници и членове на секционни комисии, ще консултират подателите какви действия да предприемат и при нужда ще сезират районните избирателни комисии. Периодично онлайн ще бъде огласявана и обобщавана информацията за нарушенията в изборния ден. Налична е и карта с рисковите избирателни секции.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/. Всеки, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена СИК, може да го направи на посочения сайт.

282 670 са избирателите в Пловдив, които имат право да участват във вота за кметове и общински съветници. Най-много са избирателите в район Южен” – 63 159, в район „Централен” те са 59 498 души, в „Тракия” – 44 836, в „Източен” – 43 362,  в „Северен” – 40 882 и най-малко са имащите право на глас в район „Западен” – 30 993.

По официални данни на общинската администрация 2 170 са най-младите избиратели, които са навършили 18 години след извънредните парламентарни избори през април т.г.

На тези местни избори пловдивчани ще решат кой ще е 8-ият  демократично избран кмет на Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини