в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / ЦИК няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини на местния вот

ЦИК няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини на местния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини. Това стана известно на заседание на комисията днес, 28 октомври. В началото на заседанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини. Предложението му не беше прието от членовете на ЦИК. Като мотив той посочи, получена информация , че на интернет страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) е публикувано решение, с което трите институции – МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, удостоверяват  съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс. „Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Аз съм за стабилност на органите на управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред“, каза в обяснение на отрицателен вот Севинч Солакова. „ЦИК, като орган по управление на изборите, е призвана да управлява изборния процес, като внася стабилност, последователност, спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
ЦИК - Местни избори 2023

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини. Това стана известно на заседание на комисията днес, 28 октомври.

В началото на заседанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини. Предложението му не беше прието от членовете на ЦИК.

Като мотив той посочи, получена информация , че на интернет страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) е публикувано решение, с което трите институции – МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, удостоверяват  съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс.

„Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Аз съм за стабилност на органите на управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред“, каза в обяснение на отрицателен вот Севинч Солакова.

„ЦИК, като орган по управление на изборите, е призвана да управлява изборния процес, като внася стабилност, последователност, спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се произведат едни спокойни, честни и прозрачни избори“, каза Йорданка Ганчева. Всички решения и по ИК се оспорват пред ВАС. Разглеждането и отмяна на решението би внесло хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска, добави тя.

Цветозар Томов се съгласи с Ганчева, че се е създал хаос покрай произвеждането на местния вот, но, по думите му, това е в резултат на вчерашното решение на ЦИК. Това поставя в много тежка ситуация Централната избирателна комисия относно възможностите да организира безпроблемно предстоящите избори, посочи Томов. Той добави, че преразглеждането на това решение е било последната възможност членовете на ЦИК да постъпят по начин, по който да запазят престижа и авторитета на комисията в обществото.

„В цялата страна няма да има гласуване с машини на тези избори в неделя“. Това каза по-рано говорителят на ЦИК Росица Матева в предаването „Стълбището“ по Дарик радио. Тя отново повтори, че ЦИК е мотивирала своето решение и след обсъждане го е взела. По думите й има достатъчно притеснителна информация в данните от ДАНС.

Росица Матева обясни, че са обсъдили всички факти и обстоятелства задълбочено и са стигнали до извода, че единственото правилно решение в момента е това.

Общинската избирателна комисия в София посочи в свое решение, че решението на ЦИК от вчера не поражда обвързващо действие. Юристите в столичната комисия оспориха законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване. Росица Матева коментира решението и така:

„За мен това решение е незаконосъобразно, още повече – сутринта в едно мое участие председателят на ОИК-столична заяви, че ако им бъдат предоставени машините от Сиела, ще има гласуване с машини, което е абсолютно недопустимо. ЦИК е органът, който взема своите решения и дава указания на ОИК, които следва да изпълняват както решенията на ЦИК, така и указанията по прилагане на Изборния кодекс“, обясни тя.

Премиерът Николай Денков отправи сериозни критики към решението на ЦИК да спре машинното гласуване. Според него всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като ВАС, който обясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще разгледа случая. Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви премиерът и допълни, че в него има манипулативни твърдения.

Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс, заяви Николай Денков. По думите му докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Той посочи, че няма да го покаже, защото не  иска да разпространява една манипулации. Денков призова всички хора да гласуват утре, независимо дали с машина или с хартия. Според него всеки глас е важен и само това е начинът да се минимизират изборните злоупотреби.

Междувременно пред ЦИК, която се намира в  Народното събрание,  малко след 12:00 ч. се събраха граждани, които се обявиха в подкрепа на машинното гласуване. Акцията беше под надслов „Не на хартиената бюлетина. За машинно гласуване“. Демонстрацията беше организирана в социалните мрежи по името „ДАНСwithme23“. По-рано през деня се стигна до напрежение между протестиращите и полицията, защото се опитаха да пробият полицейските заграждения.

Протестиращите смятат, че според изборния кодекс ЦИК няма основание да спира машинното гласуване. Според тях машините са най-сигурният начин да се отчете правилно гласуването. Хората скандираха „мафия“ и „върнете машинното гласуване“, носеха и плакати с надписи като „Аз не съм заЦИКлил“ и „В нормалния свят хората ги е страх, че ChatGPT ще им вземе хляба, ние още не можем да се доверим на принтера“.

До отмяната на машинното гласуване и преминаването изцяло към хартиено се стигна, след като стана ясно, че на председателски съвет в НС се е представил доклад на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

Решение на ОИК – Столична община 

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община посочи в свое решение, че решението на ЦИК от вчера не поражда обвързващо действие.

Юристите в столичната комисия оспориха законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване, защото не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното управление изпрати писмото снощи след 21 ч., като обясни, че крайният срок е днес, 28 октомври.

„Машините са годни за гласуване“. Това заяви зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата, посочи още той.

„Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронното гласуване“, допълни той.

Позицията на МВР

Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха по-късно от МВР в своя позиция.

„МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции“, заяви главният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно интервю.

Жалба до ВАС

Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува само с хартиена бюлетина. Това съобщи Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед важността на случая максимално скорошното произнасяне е в обществен интерес, смята Минчев.

ВАС ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

Политическите сили поискаха докладът на ДАНС да бъде публикуван

Политически сили поискаха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да публикуват доклада, защото според тях няма гриф за сигурност.  Смятат, че така ще бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини