в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Местни избори 2023: Към 11 часа избирателната активност в Пловдив е едва 3,86%

Местни избори 2023: Към 11 часа избирателната активност в Пловдив е едва 3,86%

Спокойно и без проблеми започна вторият тур на изборите в Пловдив и областта. Всички секции са отворили навреме. Една машина в район „Тракия“ е дефектирала и гласуването в секцията ще продължи с хартиени бюлетини. Дали днес трендът с ниската избирателна активност от миналата неделя ще се повтори, предстои да разберем. Към 11 часа в Пловдив тя е 3,86%, два пъти по-ниска от вота от преди седмица към същия час (7.24%). Гласували са едва 10 898 от имащите право 282 251 души. В областта вота си са упражнили 7,25% от избирателите. Най-активни са в Лъки – близо 36%, следват Брезово, Хисаря и Стамболийски с около 15%. На предпоследно място, преди Пловдив, е Асеновград, където до 11 часа гласът си са дали 4715 души, което прави 8,96%. Двама математици се изправят в битката за управлението на втория по големина град в България – управляващият два мандата район „Тракия“ в града Костадин Димитров от ГЕРБ, който на първия тур на изборите получи подкрепа от 33% от стигналите до урните  избиратели и проф. Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ, чийто резултат е близо 18%. Старибратов е дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив, депутат в 46-я парламент и преподавател в Пловдивския университет. Изключително оспорвана се очаква да е и битката за управлението на […]

Пловдив - изглед - туристи

Спокойно и без проблеми започна вторият тур на изборите в Пловдив и областта. Всички секции са отворили навреме. Една машина в район „Тракия“ е дефектирала и гласуването в секцията ще продължи с хартиени бюлетини. Дали днес трендът с ниската избирателна активност от миналата неделя ще се повтори, предстои да разберем.

Към 11 часа в Пловдив тя е 3,86%, два пъти по-ниска от вота от преди седмица към същия час (7.24%). Гласували са едва 10 898 от имащите право 282 251 души.

В областта вота си са упражнили 7,25% от избирателите. Най-активни са в Лъки – близо 36%, следват Брезово, Хисаря и Стамболийски с около 15%. На предпоследно място, преди Пловдив, е Асеновград, където до 11 часа гласът си са дали 4715 души, което прави 8,96%.

Двама математици се изправят в битката за управлението на втория по големина град в България – управляващият два мандата район „Тракия“ в града Костадин Димитров от ГЕРБ, който на първия тур на изборите получи подкрепа от 33% от стигналите до урните  избиратели и проф. Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ, чийто резултат е близо 18%. Старибратов е дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив, депутат в 46-я парламент и преподавател в Пловдивския университет.

Изключително оспорвана се очаква да е и битката за управлението на районите на Пловдив. В 5 от 6-те района на първи тур водят кандидатите на ГЕРБ срещу издигнатите от ПП-ДБ. Единствено в „Източен“ жителите на района ще избират между Ерол Садъков от новото местно политическо сдружение „Браво Пловдив“ и Емил Русинов от ГЕРБ.

Балотаж ще определи и кметовете на още 11 общини в област Пловдив. На първи тур досегашните си управници преизбраха в 6 от тях – Раковски, Куклен, Родопи, Садово, Кричим и Лъки.

Около 850 служители на реда са ангажирани за осигуряване на нормалното протичане на вота с охраната на 913-те секции на територията на областта – 888 стационарни и 25 мобилни.

Всички секции са отворили навреме, само една – в болнично заведение, където няма достатъчно пациенти, е закрита.

Както и предишната неделя, звената „Български документи за самоличност“ на полицията ще издават удостоверения за гласуване при изгубена, унищожена или с изтекъл срок лична карта.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, могат да се подават на тел. 112, на денонощно откритата линия – 02/90 112 98, както и на 032/932 248 в Пловдив, на e-mail [email protected]. или в най-близкото полицейско управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини