в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Костадин Димитров печели кметския пост в Пловдив с гласовете на около 23% от пловдивчани

Костадин Димитров печели кметския пост в Пловдив с гласовете на около 23% от пловдивчани

Балотажът между Костадин Димитров и проф. Ивайло Старибратов изглежда ще остане в историята на Пловдив като битката, провокирала най-слаб интерес към управлението на града. По последни данни гласовете на едва 20% от пловдивчани ще решават кой ще е кметът на Пловдив през следващите 4 години. Екзитполът на социологическите агенции определя кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров за категоричен победител с над 52% от гласувалите днес. Проф. Ивайло Старибратов са подкрепили близо 41,5% от стигналите до урните на втори тур и ПП-ДБ губи битката за Пловдив. Според официалните данни градът остава с най-ниска избирателна активност, след Русе. Пловдивчани останаха незаинтересовани от това кой ще управлява града им през следващите 4 години. През 2019 г. на втория тур на местните избори в Пловдив гласуваха по-малко от 29% от жителите с право на глас и досегашният кмет Здравко Димитров бе избран с почти 47 000 гласа. Очакванията днес са тези резултати да са още по-ниски. Новият градоначалник на Пловдив Костадин Димитров бе в три поредни мандата кмет на район „Тракия“. 48-годишният политик е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование той е математик, завършил висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“. На него ще му се наложи да управлява с 8-партиен общински […]

Костадин Димитров

Балотажът между Костадин Димитров и проф. Ивайло Старибратов изглежда ще остане в историята на Пловдив като битката, провокирала най-слаб интерес към управлението на града.

По последни данни гласовете на едва 20% от пловдивчани ще решават кой ще е кметът на Пловдив през следващите 4 години. Екзитполът на социологическите агенции определя кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров за категоричен победител с над 52% от гласувалите днес. Проф. Ивайло Старибратов са подкрепили близо 41,5% от стигналите до урните на втори тур и ПП-ДБ губи битката за Пловдив.

Според официалните данни градът остава с най-ниска избирателна активност, след Русе. Пловдивчани останаха незаинтересовани от това кой ще управлява града им през следващите 4 години. През 2019 г. на втория тур на местните избори в Пловдив гласуваха по-малко от 29% от жителите с право на глас и досегашният кмет Здравко Димитров бе избран с почти 47 000 гласа. Очакванията днес са тези резултати да са още по-ниски.

Новият градоначалник на Пловдив Костадин Димитров бе в три поредни мандата кмет на район „Тракия“. 48-годишният политик е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование той е математик, завършил висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.

На него ще му се наложи да управлява с 8-партиен общински съвет, в който най-големите групи ще бъдат на ГЕРБ и ПП-ДБ. За развитието на града в този мандат ще гласуват и общински съветници на местната коалиция „Съединени за Пловдив“, „Възраждане“, новата формация „Браво Пловдив“ БСП, ИТН и ДПС.

Кандидатите на ГЕРБ и тези на „Продължаваме промяната – Демократична България“ са на балотаж и в 5 от 6-те района на града, откъдето се очакват крайните резултати след днешния втори тур на изборите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини