в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Хартиената бюлетина – кое може и кое не може да я направи невалидна

Хартиената бюлетина – кое може и кое не може да я направи невалидна

Положен повторно печат върху едно от двете полета на бюлетините за кмет, районни кметове и общински съветници, НЕ ги прави невалидни. Ако член на СИК не успее да откъсне осемцифрения номер, точно по перфорирана линия на бюлетината,  след гласуването – този глас също се брои за валиден и избирателите не трябва да се притесняват. Това потвърди говорителят на ОИК Пловдив Калоян Суховруков. По повод подадените сигнали към Дарик, че по време на отбелязване на вота, едната бюлетина може да се зацапа с мастило от друга – тези притеснения също са неоснователни, твърдят от ОИК. Нещо повече. Членовете и председателите на СИК са уведомени, че ако в края на изборния ден, по време на отчитане на резултатите от вота, се забележат знаци, запетаи и дори еднакви пожелания  в няколко  бюлетини – те трябва да се считат за валидни! Презумпцията е, че тези бюлетини могат да са умишлено надраскани в самата секционна избирателна комисия. Ако в една и съща бюлетина са отбелязани двама кандидати или знакът за избор излиза извън обозначеното поле, бюлетината със сигурност ще се зачете като невалидна. Хипотезите за обявяване на една бюлетина за невалидна са много, но на тези местни избори тази вероятност е максимално минимизирана, коментира още пред Дарик Сухоруков. В помещението за гласуване избирателите трябва да заявят за […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Бюлетина

Положен повторно печат върху едно от двете полета на бюлетините за кмет, районни кметове и общински съветници, НЕ ги прави невалидни. Ако член на СИК не успее да откъсне осемцифрения номер, точно по перфорирана линия на бюлетината,  след гласуването – този глас също се брои за валиден и избирателите не трябва да се притесняват. Това потвърди говорителят на ОИК Пловдив Калоян Суховруков.

По повод подадените сигнали към Дарик, че по време на отбелязване на вота, едната бюлетина може да се зацапа с мастило от друга – тези притеснения също са неоснователни, твърдят от ОИК.

Нещо повече. Членовете и председателите на СИК са уведомени, че ако в края на изборния ден, по време на отчитане на резултатите от вота, се забележат знаци, запетаи и дори еднакви пожелания  в няколко  бюлетини – те трябва да се считат за валидни! Презумпцията е, че тези бюлетини могат да са умишлено надраскани в самата секционна избирателна комисия.

Ако в една и съща бюлетина са отбелязани двама кандидати или знакът за избор излиза извън обозначеното поле, бюлетината със сигурност ще се зачете като невалидна.

Хипотезите за обявяване на една бюлетина за невалидна са много, но на тези местни избори тази вероятност е максимално минимизирана, коментира още пред Дарик Сухоруков.

В помещението за гласуване избирателите трябва да заявят за кои избори искат да упражнят правото си на глас, след което да получат от СИК съответните бюлетини за кмет, районен кмет и общински съветници.

Върху бюлетината всеки може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикалка, пишеща със син цвят. Пред изборните секции и зад параваните за гласуване има табла, на които са изписани имената и номерата в кръгче на кандидатите за съответния вид избор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини