в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Гражданите питат: Отговаря Тони Стойчева, кандидат-кмет на район Централен от ПП-ДБ

Гражданите питат: Отговаря Тони Стойчева, кандидат-кмет на район Централен от ПП-ДБ

Във връзка с предстоящите местни избори в Пловдив, дадохме възможност на нашите читатели да изпратят въпроси, които желаят да зададем на кандидатите за кметове на общината и районите. Представяме ви отговорите на Тони Стойчева – кандидат за кмет на район „Западен“ от „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Имате ли план как да се компенсира недостигът на детски градини и ясли в района? Отговор на Тони Стойчева: Квартал „Западен“ е един от районите с най-интензивно строителство, което изпреварва развитието на инфраструктурата. С нарастването на населението възниква и необходимостта от изграждане на нова детска градина и ясла. Последната детска градина, която се откри, беше в далечната 2015 г. Първо ще започнем с проучване какъв е недостигът на места в детските заведения, след това ще направим анализ на сградния фонд и дали има възможност да се разшири капацитетът на съществуващите или ще трябва да построим нова сграда, която да бъде изцяло съобразена с нуждите на децата за пълноценното им развитие и съобразена със съвременните тенденции в образованието. В най-ранни срокове трябва да се реализира проекта за изграждане на детска градина до мол Пловдив, но такава трябва да се проектира и изгради и в новата част на района. Всеки родител ще се чувства спокоен, ако […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Тони Стойчева

Във връзка с предстоящите местни избори в Пловдив, дадохме възможност на нашите читатели да изпратят въпроси, които желаят да зададем на кандидатите за кметове на общината и районите. Представяме ви отговорите на Тони Стойчева – кандидат за кмет на район „Западен“ от „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Имате ли план как да се компенсира недостигът на детски градини и ясли в района?

Отговор на Тони Стойчева:

Квартал „Западен“ е един от районите с най-интензивно строителство, което изпреварва развитието на инфраструктурата. С нарастването на населението възниква и необходимостта от изграждане на нова детска градина и ясла. Последната детска градина, която се откри, беше в далечната 2015 г. Първо ще започнем с проучване какъв е недостигът на места в детските заведения, след това ще направим анализ на сградния фонд и дали има възможност да се разшири капацитетът на съществуващите или ще трябва да построим нова сграда, която да бъде изцяло съобразена с нуждите на децата за пълноценното им развитие и съобразена със съвременните тенденции в образованието.

В най-ранни срокове трябва да се реализира проекта за изграждане на детска градина до мол Пловдив, но такава трябва да се проектира и изгради и в новата част на района. Всеки родител ще се чувства спокоен, ако в близост до жилището му има детска градина или ясла, защото така се спестява време за придвижване предвид натоварения трафик в града и децата ще могат да осъществяват социален контакт и извън заведението, ако повечето са жители на района.

Как ще се справите с безконтролното строителство в района?

Отговор на Тони Стойчева:

Много е важно да се намери баланс между строителство, зелените площи и прилежащата инфраструктура. От една страна, новите сгради променят облика на района и създават усещането за естетика и модерност. От друга, той се пренаселва, което предизвиква и редица проблеми – влошено качество на въздуха, трафик и липса на места за паркиране, унищожаване на зелените площи. Поемам ангажимент да не правя компромиси със закона, да не позволяваме прилагането на „врътичките“ в закона, за да се презастроява квартала. По принцип трябва да се уважава правото на частна собственост, но скрити договорки със строителни предприемачи няма да правя, а ще съблюдавам духа на закона и ще взимам под внимание и интересите на гражданите. Само през миналата година районът е издал над 300 разрешителни за строеж – реституцията е една от основните причини за бума на строителство в района и ни изправя пред нови предизвикателства. Ако бъда избрана за кмет, ще направя и цялостна оценка на работата на контролните органи и съответните дирекции с цел по-ефективна работа. Ще работя и в тясно сътрудничество с главния архитект на Общината за решаване на цялостния проблем с безразборното строителство в града.

Какви стъпки ще предприемете за озеленяване и облагородяване на средата в района?

Отговор на Тони Стойчева:

Район „Западен“ е най-зелената точка в Пловдив. Именно това създава огромни възможности за облагородяване на площите и поощряване на хората да са повече време навън. През годините посетих много държави и съм впечатлена как те са уредили тези пространства, които са превърнати в място за игри, спорт, отдих, култура и социални контакти между хора от всички възрасти – от най-големите до най-малките. Това е и пътят за изграждане на общности. За мен чистотата на въздуха е кауза, защото зелената система е белият дроб на един град. Според изследвания през този район откъм парк „Отдих и култура“ има въздушен коридор, през който навлиза свеж въздух в Пловдив. Една от моите каузи е спирането на намеренията за строеж върху 81 дка в парк „Отдих и култура“, като битката за този парцел ще продължа, ако бъда избрана за кмет. Чрез повече зелени площи можем да постигнем една по-здравословна среда за живот, която неминуемо води след себе си и подобряване на здравето на всеки един от нас. Моите усилия ще бъдат насочени към гората на Царския остров, Розариума, площите около Гребния канал и стадион Пловдив, както и междублоковите пространства. Като част от гражданската квота на коалицията „Продължаваме промяната и Демократична България” в нашата програма включихме приоритета за оптимизиране и реорганизиране на работата на ОП „Чистота“ и ОП „Паркове и градини“ – така ще подобрим качеството на работата. Ако имаме мнозинство в местния парламент, сме заложили и цел – запазване на всички съществуващи паркове и градини и увеличаване с 30 % на зелените площи до края на мандата ни. Нашата амбиция е да развием парковете и градините, да въведем модерни системи за поливане и атрактивна концепция за модерен ландшафт.

Как бихте подходили към проблема с паркирането на колите?

Отговор на Тони Стойчева:

На първо време ще въведа следните мерки – нова организация на движение – еднопосочни улици, премахване на изоставените МПС-та и очертаване на паркоместа.  Проблемът не може да се реши бързо, защото този казус дълго време е оставен без развитие. Неслучайно в качеството си на граждански активист заедно с общинските съветници от ПП и ДБ бяхме изцяло против решението на общината да даде зелената площ на Пълмед срещу изцяло символичен наем, като имахме намерение това пространство да бъде общински паркинг и живущите да имат възможност да се възползват от тази опция. За съжаление мнозинството в ОС гласува „за“ и така беше ощетен гражданския интерес. В нашата програма за развитие на Пловдив сме включили следните акценти – засилване на контрола върху нерегламентираното паркиране като патрули ще глобяват за паркиране по тротоари, велоалеи, зелени площи, пешеходни пътеки; изграждане на модерни общински паркинги. Световните тенденции са да се ограничава движението на автомобилите, но за да стане това градът трябва да разполага с екологичен и удобен транспорт и велоалеи – ние ще работим в тази посока.

Как бихте решили казуса със замърсяването в и около „Столипиново“?

Отговор на Тони Стойчева:

Това е един проблем, който се напластява с годините и неговото решение няма да бъде лесно. За да успеем да убедим хората от малцинствата защо е добре да живеят в една по-чиста среда, трябва да използваме няколко подхода – основно и регулярно почистване чрез механизация, контрол, въвеждане на видеонаблюдение и строги санкции. Паралелно трябва да работим и с медиатори, които да говорят с живущите в района за предимствата на качествената градска среда. Много често в „Столипиново“ се горят гуми, което замърсява въздуха в този случай глобите трябва да се завишат и да сме безкомпромисни към подобни прояви.

Все още вярвам, че чистотата може да бъде ценност за ромските общности. В нашата програма предвиждаме и създаване на общинска фондация за интеграция на ромите чрез еврофинансиране, за да бъдат пълноценни граждани на Пловдив, а не да разчитат на помощи. Това е един актив с потенциал, който трябва да бъде развиван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини