Информационна кампания за профилактика и превенция срещу рака на гърдата

Информационна кампания за профилактика и превенция срещу рака на гърдата провеждат в световния месец за борба със заболяването от фондация „Грижа за живот“. 300 розови балона полетяха над Пловдив само преди броени дни в подкрепа на кампанията, към инициативата се присъединиха и жени мотористи от цялата страна. „Искаме да напомним на дамите да посещават редовно специалисти и прегледи при гинеколог и мамолог. Това е изключително важно, защото профилактиката е единственият и най-сигурен начин за ранна диагностика и ефективно лечение“, заяви в ефира на Обзорната програма на Дарик радио основателят на събитието и създател на фондацията Ивелина Радева. Самата тя е преборила рака на гърдата. По време на информационните дни на инициативата от фондацията са раздали на над 700 жени безплатни ръководства на достъпен език кое, какво, кога и как трябва да се направи в насока превенция и лечение на рака на гърдата. Гости на кампанията са пловдивския мамолог и онкохирург д-р Парашкев Цветков и онкопсихологът Елена Атанасова. Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Специалистите напомнят, че придържането към здравословен начин на живот, умерена физическа активност, поддържане […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Грижа за живот - кампания за профилактика и превенция срещу рака на гърдата
Снимка: Дарик

Информационна кампания за профилактика и превенция срещу рака на гърдата провеждат в световния месец за борба със заболяването от фондация „Грижа за живот“. 300 розови балона полетяха над Пловдив само преди броени дни в подкрепа на кампанията, към инициативата се присъединиха и жени мотористи от цялата страна.

„Искаме да напомним на дамите да посещават редовно специалисти и прегледи при гинеколог и мамолог. Това е изключително важно, защото профилактиката е единственият и най-сигурен начин за ранна диагностика и ефективно лечение“, заяви в ефира на Обзорната програма на Дарик радио основателят на събитието и създател на фондацията Ивелина Радева. Самата тя е преборила рака на гърдата.

По време на информационните дни на инициативата от фондацията са раздали на над 700 жени безплатни ръководства на достъпен език кое, какво, кога и как трябва да се направи в насока превенция и лечение на рака на гърдата.

Гости на кампанията са пловдивския мамолог и онкохирург д-р Парашкев Цветков и онкопсихологът Елена Атанасова.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др.

Специалистите напомнят, че придържането към здравословен начин на живот, умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол, могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни