Избори 2024

Водещи новини

Френският посланик кани млади учени от Пловдив в Програма Юбер Кюриен „Рила“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Френският посланик кани млади учени от Пловдив в Програма Юбер Кюриен Рила

Задълбочаване на връзките в научната област е един от водещите приоритети в двустранното сътрудничество между България и Франция с акцент – Пловдивска област, която е важен индустриален център в страната ни. Темата беше част разговорите между областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев и френския посланик у нас – Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер и г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културни дейности и Директор на Френския институт в България. Посолството възобновява сесиите на Програма Юбер Кюриен (PHC) „Рила“. Френските дипломати приканиха пловдивските висши училища да се включат активно и така да се подпомогне научният и  технологичният обмен на високи постижения между изследователските лаборатории на двете страни.  Съвместната френско-българска програма е особено подходяща за млади изследователи и докторанти.  По нея се финансират проекти във всички научни области, включително хуманитарните и социалните науки, а конкурсите в рамките на програмата се обявяват на всеки две години, а настоящата сесия бе отворена този месец.

„Пловдивска област е една от най-бързо развиващите се в икономическа област, благодарение на доброто сътрудничество между бизнеса, общините и регионалната власт. Тук бе създадена „Тракия икономическа зона“, която е лидер в привличането на инвеститори в областта на индустрията от цяла и Европа и света като сред тях са и водещи френски компании“, коментира областният управител Ангел Стоев. Той призна, че индустриалното развитие води и до необходимост от бързо пренастройване на образователния процес, за да могат да се подготвят необходимите кадри. Според последните данни в Пловдивска област има 27 професионални гимназии, над 150 професионални паралелки, 16 с дуална форма на обучение като една от тях подготвя средни специалисти за нуждите на авиационната промишленост.

Новият френски посланик Жоел Мейер посети Пловдив

„Френските инвеститори имат много сериозен интерес към Пловдивска област и България, но като цяло признават, че имат проблем с намирането на достатъчно и добре обучени кадри“, заяви от своя страна г-н Мейер. Той подчерта още, че Франция има много сериозен опит в професионалното образование с изградена мрежа от училища и затова е готова да помогне на всеки един проект в тази област.

Френският посланик и областният управител коментираха също задълбочаване на сътрудничеството в областта на екологията и туризма. Двамата със задоволство подчертаха много доброто ни сътрудничество в областта на културата и културно-историческото наследство.

Областният управител ще присъства на тържествената церемония в Медицински университет – Пловдив, който е домакин на церемонията по връчването на държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „Офицер“, на Теофана Брадинска – Ангелова, директор на Алианс Франсез в Пловдив.  Тя ще бъде удостоена с ордена от Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив