Избори 2024

Водещи новини

Новият френски посланик Жоел Мейер посети Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Новият френски посланик Жоел Мейер посети Пловдив

Първа официална визита в Пловдив направи днес посланикът на Франция у нас Н.Пр. Жоел Мейер. Той се срещна с кмета на града Здравко Димитров и неговите заместници Стефан Стоянов и Тодор Чонов. Придружава го директорът на Френския институт у нас Пиер Колио.

Задълбочаването на търговските отношения беше една от темите, които обсъждаха двете страни. Заместник-кметът Стефан Стоянов поясни, че регионът около Пловдив е сред най-динамично развиващите се в Източна Европа. Той представи и данни, според които последните 25 години страната ни е увеличила седем пъти брутния си вътрешен продукт, а последните години 40% от него се генерира в региона ни. „Френското присъствие в бизнеса около Пловдив е сериозно в лицето на водещите технологични компании „Шнайдер Електрик“, които тази година предвиждат поредното си разширение, и „Латекоер“, които ще изградят нова поточна линия“, каза Стоянов и допълни, че нишовите производства също са добре представени. Той даде пример с единствения в Европа производител на нитрилни ръкавици, чиято фабрика заработи в града под тепетата в средата на миналата година.

„Пловдив е витрина на страната ви във всички области, които ни интересуват за партньорство. Следващото ми посещение ще бъде именно в тази посока. Има инвеститорски интерес от района на Бретан и смятам съвсем скоро, заедно с представители на френско-българската търговска камара, да посетим отново града, за да видят потенциала му“, съобщи посланик Жоел Мейер.

С градоначалника беше обсъдена и темата за бъдещето на културно-историческото наследство и задълбочаване партнирането с френската школа Шайо. По думите на съветник Колио специализираните обучения за архитекти, които се организират съвместно с Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), могат да помогнат на градската управа в редица решения свързани с бъдещето на къщите в Стария град.

„Франкофонството има традиции в града ни, което е още един пример за космополитния характер на Пловдив. Старите пловдивчани още помнят френския колеж „Свети Августин”, който се е намирал в центъра и е носил международно признание и престиж“, сподели на Жоел Мейер кметът Здравко Димитров и допълни, че очаква заедно да посетят гимназиите, изучаващи френски език – „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ и „Иван Вазов“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив