Избори 2024

Водещи новини

Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава със събития през уикенда

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава със събития през уикенда

Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава със събития на 24 и 25 юни. 13-ото издание е тематично посветено на моноспектаклите и индивидуалните изпълнения, а програмата за 24 и 25 юни включва театрални спектакли. Това издание на 6Fest (ШестФест) се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата и е част от Културния календар на града. Входът за събитията е свободен.

На 24 юни от 18:00 до 21:00 ч. Пътуващ театър „Скрин“ (София, Перник) ще представи три свои моноспектакъла на сцената в парк “Рибница”. Представленията ще разкажат за три от основните театрално-циркови умения – пантомима, клоунада, жонглиране, а в ролите ще влязат Анджей Сойка,  Здравка Маринова и Златина Стойчева. Представленията нямат възрастови ограничения. Независимата театрална трупа “Скрин” е основана през 2017 г. и работи в сферата на театъра, танца, съвременните улични жанрове и цирка.

Фестивалната програмана 6Fest на 25 юни започва в парк “Каменица” от 10:30 до 12:00 ч. с две детски представления. Златина Стойчева ще представи своя първи самостоятелен моноспектакъл – приказка “МаПа”, разказващ за момиченце, което получава за подарък кученце и го възпитава строго, очаквайки то да се превърне във верен пазач, но… скоро открива, че в света няма само крадци, а има и приятели. Златина е завършила Движенчески театър – пантомима в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и магистратура Психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Понастоящем е част от трупата на Пътуващ театър „Скрин“. Работи и като медицински музикален клоун. Даниана Коева от Театър “Скрин” ще играе в куклен моноспектакъл, базиран на класическата приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Палечка“.

На 25 юни вечерта 6Fest ще представи два моноспектакъла от Театър “Нюанси” на сцената в парк “Рибница”.

От 19:00 ч. ще гледаме “Иван, който говори с Бога” с участието на Христо Шойлеков. Ще съпреживеем творческия процес на един бездарен поет, комичен в опитите си да подражава на не кой да е, а на самия Уилям Шекспир. Спектакълът не е предназначен за детска аудитория.

От 20:30 ч. Теодор Лука ще играе в „Не всичко е изгубено в морето“. Представлението е поредица от анекдоти, случващи се на сал, някъде в открито море. Закачлив и нелеп, спектакълът, освен да разсмива, задава поредица от въпроси за самотата, изолацията и личното пространство. “Нюанси” (Троян) е театрална трупа, основана през 2016 г. Ръководители на състава са Моника Генкова и Теодор Лука. Жанровете, в които най-често работи трупата, са театър на абсурда и театър на движението. Трупата има собствено сценично пространство в Троян, в което играе своите представления и кани гостуващи артисти. Теодор Лука е преподавател, а също така и организатор на местен арт фестивал в Троян.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest започна на 11 юни. На главната улица “Княз Александър І” гостуваха артистите от групата за живи статуи на българската артистка Надежда Гончева (Ashton Ka), базирана в Белгия. Саксофонистът Димитър Бакърджиев (Shorty Sax) направи изненадващи музикални флашмобове по Главната и в Капана. Следващите фестивални дати са 30 юни, 1 и 2 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив