ЕСУТ ще заседава извънтредно заради новия проект на пловдивската опера

Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) ще заседава извънредно следващия четвъртък, за да разгледа новия проект на фондация „Дом на пловдивската опера“, който предвижда изграждането на такава до бившия Партиен дом. Това стана ясно след среща на кмета на Пловдив Здравко Димитров с представители на фондацията, провела се при областния управител Ангел Стоев. „Искам да няма напрежение и да намерим решение на казуса с мястото на пловдивската опера, защото градът ни заслужава такава“, коментира на срещата градоначалникът Димитров и припомни предложеното от общинската администрация място за изграждането на опера – до спортна зала Колодрума. Той припомни, че мястото е комуникационно, ще разполага с паркинг, както и пространство, на което  да се товарят и разтоварват декори, оборудване и т.н. От фондация „Дом за пловдивската опера“ настояха да се реализира техният проект за изграждане на опера до Партийния дом, без сградата да бъде събаряна. „Никой не твърди, че това е най-доброто място, но ако операта бъде там, ще се оформи отличен комплекс заедно с Концертна зала. Не бива да забравяме, че има и решение на Общинския съвет отпреди няколко години, според което на мястото на Партийния дом ще се изгради опера“, заяви арх. Илко Николов от фондацията. Областният управител на Пловдив […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
ЕСУТ ще заседава извънтредно заради новия проект на пловдивската опера

Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) ще заседава извънредно следващия четвъртък, за да разгледа новия проект на фондация „Дом на пловдивската опера“, който предвижда изграждането на такава до бившия Партиен дом. Това стана ясно след среща на кмета на Пловдив Здравко Димитров с представители на фондацията, провела се при областния управител Ангел Стоев.

„Искам да няма напрежение и да намерим решение на казуса с мястото на пловдивската опера, защото градът ни заслужава такава“, коментира на срещата градоначалникът Димитров и припомни предложеното от общинската администрация място за изграждането на опера – до спортна зала Колодрума. Той припомни, че мястото е комуникационно, ще разполага с паркинг, както и пространство, на което  да се товарят и разтоварват декори, оборудване и т.н.

От фондация „Дом за пловдивската опера“ настояха да се реализира техният проект за изграждане на опера до Партийния дом, без сградата да бъде събаряна. „Никой не твърди, че това е най-доброто място, но ако операта бъде там, ще се оформи отличен комплекс заедно с Концертна зала. Не бива да забравяме, че има и решение на Общинския съвет отпреди няколко години, според което на мястото на Партийния дом ще се изгради опера“, заяви арх. Илко Николов от фондацията.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев предложи ЕСУТ да заседава извънредно, като се разгледа обстойно предложението на фондация „Дом за пловдивската опера“, с чието предложение всички страни се съгласиха. След становището на ЕСУТ ще се коментират последващи стъпки. „Ако съветът не одобри проекта на фондацията, Община Пловдив с подкрепата на държавата ще трябва да търси нов терен“, допълни Стоев.

Заседанието на ЕСУТ е насрочено за четвъртък, 9 март.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини