Избори 2024

Водещи новини

Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се завръща с богата програма

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Сцена на кръстопът - фестивал
Снимка: Фейсбук / Сцена на кръстопът

Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се завръща с богата програма – 20 спектакъла, премиери на книги и филми, изложби. 26-ото издание на форума се открива с „Вампир” от Антон Страшимиров на 10 септември от 19:00 часа в Голямата зала на Драматичния театър.

За нас е важно най-добрата публика – пловдивската, отново да се запознае с всички важни тенденции, които се случват в театралния живот на България”, каза директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев и фестивален директор.

Той допълни, че и вторият ден на „Сцената” – 11 септември, ще бъде ознаменуван с премиера на Пловдивския театър – на моноспектакъла „Старецът и морето” по вечния роман на Ърнест Хемингуей. На сцената ще видим Красимир Ранков, а режисьор е Веселин Ранков. Драматизацията е на Александър Секулов.

Кръстев подчерта, че в Пловдив ще се играят представленията на някои от най-знаковите български режисьори Пламен Марков, Веселка Кунчева, Снежина Танковска, Стайко Мурджев. Публиката ще види и спектакъла „Антигона”, с който след дълго отсъствие на българска сцена се завърна Александър Морфов.

Радвам се, че ще представим и един от най-забележителните спектакли – „Народът на Вазов” на режисьора Диана Добрева по драматургичния текст на Александър Секулов, горд съм и че тези двама талантливи творци са свързани и с Пловдивския театър”, каза още Кръстев.

Той изрази радостта си, че фестивалът спазва традицията да дава път на младите. В програмата са включени два спектакъла на студенти – на класа на Теди Москов в Пловдивския университет с „Изкуството да оглупееш” и на възпитаниците на Снежина Танковска в НАТФИЗ, които ще представят „Бесове”.

Въпреки войната и тежката ситуация в Украйна, фестивалът ще посрещне гости от град Лвов. Театър „ОКО” гостува със спектакъла „WC“  на 18 септември.

„В галерия „Димитър Георгиев” ще бъде открита изложбата на Валентина Златарева. Тя е посветена и вдъхновена от спектаклите на Драматичен театър-Пловдив. На 16 септември ще има публичен разговор с Александър Секулов, с който стартира създаването на курс по драматургично писане към Драматичен театър-Пловдив. Ще бъде представена и книгата за 75-годишнината на Иван Добчев „Автопортрет в огледалото на сцената”. Знакови студенти на Стефан Данаилов са събрали своите спомени за него и ще представят книгата „Стефан Данаилов – колко е лесно да бъдеш обичан”. Галерия „Димитър Георгиев” ще бъде домакин и на кръгла маса на тема „Театърът утре”. Модератори са Росица Обрешкова и Георги Тошев. В двора на театъра гостува театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев”, разказа продуцентът на „Сцена на кръстопът” Ирен Чанкова.

Организаторите на „Сцената” обявиха, че интересът на публиката е изключително голям. Четири представления в Голяма зала са напълно продадени, както и 3 в Камерната. За голяма част от другите спектакли пък са на изчерпване.

В България вече мирише на есен, но в Пловдив – на изкуство. Община Пловдив подкрепя „Сцена на кръстопът”, защото театърът е онова място храмът, който изтрива различията. Фестивалът идва точно във време на разделение и със сигурност ще ни обедини. Това ме прави щастлив”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Случайно или не избрахме този класически текст на „Вампир” на Антон Страшимиров след дълги опити да работим съвместно с Пловдивския театър. Оказа се, че тази година се навършват 150 години от рождението на писателя”, каза проф. Пламен Марков, режисьор на премиерния спектакъл на театъра.

Той допълни, че не е променял текста на автора, но някои от биографиите на героите са обогатени от по-ранните разкази на Страшимиров.

Визията в спектакъла е експресионистична. Огромна част от костюмите са правени на ръка, всеки от тях е преминал през моите ръце и показва моята гледна точка към хората от онова време”,  каза авторът на сценографията и костюмите Мира Каланова.

Авторът на музиката за спектакъла е Петя Диманова, а ролите изпълняват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Петър Тосков, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Патриция Пъндева, Спартак Апостолов, Борис Кръстев.

Красимир Ранков и Веселин Ранков разказаха за премиерата на моноспектакъла „Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей.

1/3 от живота ми е пряко свързан с морето, с моряшката професия. Работех във флота, на кораба „Смели”, после като брегова охрана. После слязох на брега, корабът тръгна и няма как – станах артист”, разказа актьорът Красимир Ранков. Именно работата по премиерното представление го върнала към боцманската работа, защото лично изработил част от декора, който в цялост е на Мариета Голомехова.

Човек трябва да определи мястото си в морето. В тази жестока и необятна шир са нужни маяци. Когато прочетох текста на Александър Секулов, в почти всяка реплика откривах прашинка от своя живот. В този моноспектакъл ще видите истинския Красимир Ранков”, разказа актьорът и допълни: „Казах, че съм по-особен старец и сега е време да го покажа”, допълни той. За избора на режисьор в лицето на брат му Веселин Ранков той се аргументира: „Едва ли има човек, който ме познава по-добре. Той може да бъде максимално критичен и откровен. Не си спестяваме нищо”.

Трудно е да се работи с толкова голям актьор като Красимир Ранков. Моята единствена задача в процеса на работа бе да не преча на тази изповед. Няма друг, който да може да изиграе този образ”, каза и Веселин Ранков.

Драматизацията по текста на Хемингуей е на Александър Секулов, постановчик е самият Красимир Ранков, а режисьор е брат му Веселин Ранков. Премиерата на спектакъла на пловдивския театър ще е на 11 септември в Камерната зала на Драмата.

26-ото издание на „Сцена на кръстопът” е под мотото „Театъра Мъдростта” и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсори. Домакин е Драматичен театър-Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив