Едва 1 от всеки 10 сигнала за домашно насилие стига до съда

Липсата на кризисни центрове, твърде кратките срокове за подаване на молби за защита и изискванията за много конкретика са част от нещата, които задължително трябва да се променят в Закона за защита от домашното насилие. Това коментираха пред Дарик радио Илиана Балабанова, председател на Българската платформа към Европейско женско лоби и адвокат Милена Кадиева – управител на фондация „Да“. Необходим е механизъм, по който всички институции – медицински служби, полиция, съд, община, НПО, медии и училище, при сигнал за домашно насилие да работят заедно, възможно най-бързо. Когато говорим за правата на жените, пострадали от насилие, говорим за човешки права. На всеки десет сигнала, един стига до съд, а на ден има около 100 сигнала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Домашно насилие

Липсата на кризисни центрове, твърде кратките срокове за подаване на молби за защита и изискванията за много конкретика са част от нещата, които задължително трябва да се променят в Закона за защита от домашното насилие.

Това коментираха пред Дарик радио Илиана Балабанова, председател на Българската платформа към Европейско женско лоби и адвокат Милена Кадиева – управител на фондация „Да“.

Необходим е механизъм, по който всички институции – медицински служби, полиция, съд, община, НПО, медии и училище, при сигнал за домашно насилие да работят заедно, възможно най-бързо.

Когато говорим за правата на жените, пострадали от насилие, говорим за човешки права. На всеки десет сигнала, един стига до съд, а на ден има около 100 сигнала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини