Избори 2024

Водещи новини

Две комисии ще описват щетите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Наводнение - село Богдан - община Карлово
Снимка: община Карлово

Две комисии започват от днес да описват щетите по домовете и инфраструктурата след тежките наводнения, при които пострадаха населени места от три общини – Карлово, Калояново и Марица.

Водата в пловдивското село Трилистник, което беше залято от река Стряма през уикенда, започва да се спада, разказаха за Дарик жители на селото.

По думите им, във високата част на населеното място вече е проходимо, но в ниската част продължава да има до 1 метър вода и тиня. Вчера местните са опитвали да спрат наводняването на селото от скъсаната дига на Стряма. По последна информация, залети са над 100 от къщите, а десетки са напълно унищожени от голямата вълна. Няма ток. Останалите без покрив жители на селото са евакуирани в съседните населени места при роднини и приятели.

Започнало е разчистване, ремонт и обезопасяване на пострадалите от водната стихия жилища в Карлово и Калояново.

Възстановен е мостът между село Богдан към село Московец. Малкият мост в Каравелово, който свързва двете части на селото, също е възстановен. Работи се за изграждане на временни мостове и се очаква да бъде възстановен пътят между Дъбене и Войнягово, съобщи областният управител Ангел Стоев.

На терен има осигурена техника, но не всички машини могат да се използват в момента, защото водата продължава да се отича, има рядка кал, в която те могат да затънат. Много фирми също са готови да помогнат с техника, която от властите ще преценят къде и как да включат.

Според последните данни от ВиК – Пловдив в селата Розино и Климент се работи по проблемните участъци и се очаква водоснабдяването да бъде възстановено.

Поради заливане на помпените станции Богдан – Каравелово и Слатина, все още няма достъп до тях, но след оттичане на високите води ще започне работа по отстраняването на авариралите съоръжения.

Най-късно до 6 септември се очаква водоснабдяването да бъде възстановено, но тъй като не се знае какво ще е качеството, властите призовават населението да не използва вода от чешмите.

Загиналите в наводненията животни ще бъдат събрани и унищожени по надлежния ред. Областният управител заяви, че заедно с пловдивската полиция е създадена е организация да се охраняват къщите и да не се допуснат кражби.

Работа на терен започват две комисии. Първата е комисия по социално подпомагане, която може да отпусне помощ на пострадалите в размер на половин работна заплата.

Втората комисия ще оглежда щетите по инфраструктурата и ще състави съответните протоколи, за да направи план-сметка. Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане ще бъде свикана веднага, след като общините внесат своите документи.

Създадена е организация за наводнените земеделски площи. В рамките на 10 дни пострадалите стопани ще могат да подадат своите заявления за обезщетения.

Тече разследване, което ще каже дали има виновни за потопа и ако има, те ще бъдат наказани. Вече е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово. Според министъра на земеделието Явор Гечев обаче, тя не е поголовна.

Благодарение на активната подкрепа на пожарникарите, армията, спасителните служби, два хеликоптера на ВВС и доброволци, няма човешки жертви. Според властите, са паднали проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив