Избори 2024

Водещи новини

Общинският съвет на „Марица“ гласува по 500 лв. помощ за пострадалите в село Трилистник

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съвет - Марица
Снимка: Дарик

Спълно единодушие Общинският съвет на „Марица“ подкрепи предложението на кмета Димитър Иванов пострадалите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кмета на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената самоотверженост и храброст.

Така 112 бедстващи семейства ще вземат по 500 лева, а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия миг и спасили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лева. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на Трилистник за денонощните грижи, които е положил за опазване на живота на хората и имуществото им.

„Не пожелавам на никого да изпита това, което аз и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов преживяхме в нощта на 3-ти септември, когато река Стряма излезе от коритото си и заля 120 къщи в Трилистник. Лошото беше, че нямахме информация какво става, дори нямахме време да включим сирената. Наложи се да спрем тока на селото, защото водата толкова бързо нахлуваше в домовете, че имаше опасност от токови удари. Благодарен съм, че успяхме да спасим всички, които имаха нужда от помощ“, заяви пред съветниците Мирчо Петров.

В емоционална реч Димитър Иванов върна лентата към страховитата нощ на 3-ти септември.

„Не мога да опиша ужаса, който изживяха хората и който ние с кмета съпреживяхме с тях. В 4,30 часа водата беше стигнала до Калековец. Трябваше да се вземат адекватни и бързи решения. Стихията дойде внезапно, след като беше стигнала до Скутаре, бе минала под подлеза на магистралата и изхвърлила асфалт на 100 метра. Вълната, която заля Трилистник със страшна сила, помете огради, мрежи и къщи. Евакуирахме 100 човека и в един момент водата стигна до емблемата на колата ми и тя изгасна.

Това бе най-страшния миг – притесних се, че няма да мога да откарам не само тези, които бях качил вътре, но още поне 300 човека, които трябваше да бъдат изведени от домовете си. В един момент и аз, и кмета на Трилистник, се почувствахме безпомощни, като единствената мисъл, която ми се въртеше в главата, бе че няма да можем да спасим всички“, каза кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

Той прогнозира, че за да бъдат избегнати подобни бедствия в бъдеще, ще са необходими сериозни средства за възстановяване на компрометираната дига по трасето на реките Стряма и Марица и допълни, че сигнализира за проблема още от 2012 г. насам.

„Ако държавата не ни отпусне средства да изчистим река Аврамица, да направим обследване  на останалите рискови села като Костиево, Радиново, Строево и Рогош, ще заложим такива в следващия бюджет. Въз основа на това ще направим план за действие при подобни бедствени ситуации“, подчерта още Димитър Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив