Общинският съвет на „Марица“ гласува по 500 лв. помощ за пострадалите в село Трилистник

Спълно единодушие Общинският съвет на „Марица“ подкрепи предложението на кмета Димитър Иванов пострадалите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кмета на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената самоотверженост и храброст. Така 112 бедстващи семейства ще вземат по 500 лева, а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия миг и спасили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лева. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на Трилистник за денонощните грижи, които е положил за опазване на живота на хората и имуществото им. „Не пожелавам на никого да изпита това, което аз и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов преживяхме в нощта на 3-ти септември, когато река Стряма излезе от коритото си и заля 120 къщи в Трилистник. Лошото беше, че нямахме информация какво става, дори нямахме време да включим сирената. Наложи се да спрем тока на селото, защото водата толкова бързо нахлуваше в домовете, че имаше опасност от токови удари. Благодарен съм, че успяхме да спасим всички, които имаха нужда от помощ“, заяви пред съветниците Мирчо Петров. В емоционална реч Димитър Иванов върна лентата към страховитата нощ на 3-ти септември. „Не мога да опиша ужаса, който изживяха хората и който ние с кмета съпреживяхме с […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Общински съвет - Марица
Снимка: Дарик

Спълно единодушие Общинският съвет на „Марица“ подкрепи предложението на кмета Димитър Иванов пострадалите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кмета на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената самоотверженост и храброст.

Така 112 бедстващи семейства ще вземат по 500 лева, а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия миг и спасили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лева. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на Трилистник за денонощните грижи, които е положил за опазване на живота на хората и имуществото им.

„Не пожелавам на никого да изпита това, което аз и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов преживяхме в нощта на 3-ти септември, когато река Стряма излезе от коритото си и заля 120 къщи в Трилистник. Лошото беше, че нямахме информация какво става, дори нямахме време да включим сирената. Наложи се да спрем тока на селото, защото водата толкова бързо нахлуваше в домовете, че имаше опасност от токови удари. Благодарен съм, че успяхме да спасим всички, които имаха нужда от помощ“, заяви пред съветниците Мирчо Петров.

В емоционална реч Димитър Иванов върна лентата към страховитата нощ на 3-ти септември.

„Не мога да опиша ужаса, който изживяха хората и който ние с кмета съпреживяхме с тях. В 4,30 часа водата беше стигнала до Калековец. Трябваше да се вземат адекватни и бързи решения. Стихията дойде внезапно, след като беше стигнала до Скутаре, бе минала под подлеза на магистралата и изхвърлила асфалт на 100 метра. Вълната, която заля Трилистник със страшна сила, помете огради, мрежи и къщи. Евакуирахме 100 човека и в един момент водата стигна до емблемата на колата ми и тя изгасна.

Това бе най-страшния миг – притесних се, че няма да мога да откарам не само тези, които бях качил вътре, но още поне 300 човека, които трябваше да бъдат изведени от домовете си. В един момент и аз, и кмета на Трилистник, се почувствахме безпомощни, като единствената мисъл, която ми се въртеше в главата, бе че няма да можем да спасим всички“, каза кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.

Той прогнозира, че за да бъдат избегнати подобни бедствия в бъдеще, ще са необходими сериозни средства за възстановяване на компрометираната дига по трасето на реките Стряма и Марица и допълни, че сигнализира за проблема още от 2012 г. насам.

„Ако държавата не ни отпусне средства да изчистим река Аврамица, да направим обследване  на останалите рискови села като Костиево, Радиново, Строево и Рогош, ще заложим такива в следващия бюджет. Въз основа на това ще направим план за действие при подобни бедствени ситуации“, подчерта още Димитър Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини