Избори 2024

Водещи новини

Над 500 човека са евакуирани от пловдивското село Трилистник

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Наводнение - село Трилистник
Снимка: Дарик

Над 500 човека са евакуирани от пловдивското село Трилистник, което е под вода заради огромната вълна от река Стряма, която потопи десетки къщи и земеделски имоти. Населеното място е без ток, тази нощ полиция ще патрулира, за да охранява от мародери, съобщи за Дарик кметът на селото Мирчо Петров. По думите му, заради спецификата на тази част от страната, отичането на водата извън селото ще се случи много трудно.

Благодарение на пожарникарите и спасителните екипи, няма пострадали хора. Някои от тях, както и трудно подвижните, са били изнасяни от залетите им домове с лодки.

Ромската махала на Трилистник е изцяло под вода. По информация на Дарик, част от хората са евакуирани спешно в училището на съседно село.

Бедствието в селото е огромно. Щетите най-вероятно са за стотици хиляди лева. Трилистник е отцепен, в селото се влиза само пеша, разказаха още местните. Десетки семейства остават без къщи.

Именно липсата на добрата координация между институциите е една от причините, довели до тук, коментира пред Дарик кметът Мирчо Петров. Той още вчера предупреди от ефира на медията ни за опасността от придошлата заради голямото количество валежи от последното денонощие река Стряма, която слизайки от Балкана минава през селото.

Вторият голям проблем е непочистеното от години корито на реката от обрасла растителност и високи дървета, и въпреки обещанията на институциите това да се случи още в началото на лятото, три месеца по-късно ситуацията продължава да е същата и местните да се питат река или гора е участъкът на Стряма в Трилистник.

За опасността от подобно бедствие Дарик алармира още през месец май, но за съжаление обещанията на институциите, че ще почистят коритото останаха само с прехвърлянето на топката от една на друга държавна структура и предписания на хартия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив