Пловдивското село Трилистник е под вода (видео)

Пловдивското село Трилистник е под вода. Част от хората вече са евакуирани, продължава  извозването с автобуси, съобщи за Дарик кметът на селото Мирчо Петров. Пътят до съседното село Рогош, където в момента се намират някои от жителите на Трилистник, също е трудно проходим, научи още Дарик. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че няма пострадали хора, изчаква се нивото на водата да спадне, за да влезе тежка техника и да укрепи дигата. 40 човека са изведени, няма пряка опасност да живота им.  Два хеликоптера на ВВС са в готовност, ако се наложи да окажат помощ. Три екипа на пожарната също са на място. На място реалността е по-различна – бедствието в селото е огромно. Щетите най-вероятно са за стотици хиляди лева. Има десетки къщи под вода. Заляти са и земеделски земи. Трилистник е отцепен, в селото се влиза само пеша, разказаха още местните. Хората са предупредени, че се втора голяма вълна. Десетки семейства остават без къщи. Още вчера кметът на селото Мирчо Петров предупреди от ефира ни за опасността от придошлата заради голямото количество валежи от последното денонощие река Стряма, която слизайки от Балкана минава през селото. Проблемът е, че коритото на реката […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Наводнение - село Трилистник
Снимка: Фейсбук

Пловдивското село Трилистник е под вода. Част от хората вече са евакуирани, продължава  извозването с автобуси, съобщи за Дарик кметът на селото Мирчо Петров. Пътят до съседното село Рогош, където в момента се намират някои от жителите на Трилистник, също е трудно проходим, научи още Дарик.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че няма пострадали хора, изчаква се нивото на водата да спадне, за да влезе тежка техника и да укрепи дигата. 40 човека са изведени, няма пряка опасност да живота им.  Два хеликоптера на ВВС са в готовност, ако се наложи да окажат помощ. Три екипа на пожарната също са на място.

На място реалността е по-различна – бедствието в селото е огромно. Щетите най-вероятно са за стотици хиляди лева. Има десетки къщи под вода. Заляти са и земеделски земи. Трилистник е отцепен, в селото се влиза само пеша, разказаха още местните. Хората са предупредени, че се втора голяма вълна. Десетки семейства остават без къщи.

Още вчера кметът на селото Мирчо Петров предупреди от ефира ни за опасността от придошлата заради голямото количество валежи от последното денонощие река Стряма, която слизайки от Балкана минава през селото. Проблемът е, че коритото на реката не е почиствано от години и е обрасло с огромна растителност. От 6 години тече кореспонденцията на кмета на Трилистник с отговорните за това държавни институции за почистването на коритото на Стряма. Накрая обаче всичко опира само до издаване на протоколи с предписания, а реални действия няма и някак всички оставаме с впечатлението как никой не знае кой точно е отговорен за следенето на състоянието на дигите и коритата на реките.

Затова вчера през ефира на Дарик радио Петров апелира всички, които в годините не са предприели никакви адекватни мерки, да заповядат да дежурят с него на моста в селото в очакване на голямата вълна. Очаквано, никой не се отзова.

За опасността от подобно бедствие Дарик алармира още през месец май, но за съжаление обещанията на институциите, че ще почистят коритото останаха само с прехвърлянето на топката от една на друга държавна структура и предписания на хартия.

Залята с вода е аварийната лента в района на 134-я км на АМ „Тракия“ в посока София. По тази причина движението е възможно само в лявата, активна лента, съобщиха от полицията в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини