Избори 2024

Водещи новини

Местната река в село Богдан е излязла от коритото си и е наводнила много къщи (видео)

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Наводнение - село Богдан
Снимка: Фейсбук

Местната река в карловското село Богдан е излязла от коритото си, след като цяла нощ в Подбалкана се изливат проливни дъждове. Скъсана е дига на река Стряма.

Има наводнени къщи, заради което се евакуират хората от улица „2-ра“ в селото. От Пожарната в Карлово и Пловдив са изпратили екипи, които отводняват засегнатите участъци.

Наводнен е и главният път София-Бургас в участъка, минаващ през карловското село Розино.

Заради наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан и Каравелово, е обявено частично бедствено положение в Община Карлово.

Поради голямото количество валежи, паднали през последното денонощие, от 08.00 ч, днес, е преустановено движението на влаковете между Христо Даново и Клисура, част от 3-та главна жп линия София – Карлово – Бургас. Причините са активирани от дъждовете свлачищни процеси и наводнен железен път в участъка.

Пътниците от влаковете за и от София и Карлово ще бъдат превозени с автобуси между Христо Даново и Клисура.

Бързият влак от София за Бургас се отклонява през Казичене – Пловдив – Карлово и оттам по маршрута си.

Ускорен бърз влак от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово – Пловдив – София през Казичене.

Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Предприети са незабавни мерки за отводняване на железния път, разчистване на наноси в участъка и възстановяване на движението.

Заради усложнената метеорологична обстановка, затворен за движение е проходът Троян-Кърнаре. Като възможност за леките автомобили е преминаването през прохода Шипка, а за товарните – през Хаинбоаз.

От 24-а авиобаза Крумово излетя хеликоптер „Кугар“ със задача да направи оглед на наводнените райони, да определи границите и мащаба на бедствието и да извърши евакуация на пострадали хора в района на селата Богдан и Столетово.

От сутринта 85 военнослужещи с техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада оказват съдействие за преодоляване на последиците от наводненията в Карловско. Към тях в последните часове се присъединиха и водолази. Общият брой на военнослужещите, които действат на терен, е 89 души с 14 единици специализирана техника.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дойдоха в бедстващите райони на Община Карлово, пострадали от тежките наводнения. Заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, двамата ще съдействат на място за организацията на спасителните дейности на пострадалите.

Най-тежко е положението в с. Богдан, което е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него, са разрушени. Тежко е положението и в с. Каравелово, силна вълна скъса мост, причинени са леки щети на отделни сгради, за радост няма пострадали хора. Предстои евакуация на майка с дете от селото. Няма жертви и пострадали хора. В с. Богдан предстои евакуация на хората от три къщи, тя ще бъде извършена с военен хеликоптер, само чакаме времето да се подобри„, съобщи Областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Във връзка с наводнението в няколко села в община Карлово, е започнало разследване за евентуално извършено престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.

Местопроизшествието бе посетено днес от прокурори от Окръжната и Районната прокуратура – Пловдив. Разследването се извършва от Национална следствена служба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив