Избори 2024

Водещи новини

„Духовни маршрути в Пловдив 2022“ през септември и октомври

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Диховни маршрути в Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Издателство „Летера“ кани пловдивчани на есенното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“, което ще се проведе през септември и октомври. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Темите на новите 4 маршрута са „Литература, театър и музика“, „Изобразително изкуство“ , „Литература и история“ и „История“.
Вижте информацията за първата дата!

ЛИТЕРАТУРА, ТЕАТЪР И МУЗИКА

Маршрут: Нови литературни средища

10.09.2022 г., събота, 10:00 ч.

Сборен пункт: Пред „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ № 36, Капана)

Водач: доц. д-р МЛАДЕН ВЛАШКИ

Доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ

Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Има над 100 роли в театъра и киното, между които Орландо в „Както ви харесва“ от у. Шекспир, Естрагон във „В очакване на Годо“ от С. Бекет и др. Има авторски спектакъл „Тоскография“, представен нееднократно с голям успех.

Целта на маршрута е запознаване с литературни средища в Пловдив като акцентът се поставя върху онези, които действат в днешно време.

„Петното на Роршах“ – култово място за представяне на най-новата българска литература в Пловдив.

Галерия „Arsenal of Art“ – уютно камерно пространство със специален дух и атмосфера, където живеят в хармония литература, музика и изобразително изкуство

Галерия U P.A.R.K. – представя високо художествени творби и техните автори; постоянна експозиция на Кольо Карамфилов

Студио 1 на БНР – Пловдив – важен медиатор в литературното общуване, мястото, от което се излъчва единственото литературно предаване в Пловдив „Преге“

Културен център-музей „Тракарт“ – центърът разполага с камерна зала и е добър пример за съвместяване на музейния си характер с различни културни прояви – изложби, камерни концерти, театрални постановки, представяния на книги и др.

Обиколката ще завърши с музикално-поетичен спектакъл в изпълнение на Петър Тосков „Изпята поезия“ по стихове на Георги Константинов, Камелия Кондова, Недялко Йорданов, Добромир Тонев и др.

Чрез тези топоси на литературната комуникация участниците в обиколката ще бъдат въведени в системите за разпространение на литература и ще добият практическа ориентация за актуалните места, които биха могли да посещават.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив