В Пловдив / Управление / Проучват как да укрепят скалите до Античния театър, заради опасност от срутване

Проучват как да укрепят скалите до Античния театър, заради опасност от срутване

Обществена поръчка за проучване на укрепването скалите до Античния театър е обявила Община Пловдив. Причината – експертизата на скалния откос на Джамбаз тепе, поръчана от общината и изготвена от екип […]

Обществена поръчка за проучване на укрепването скалите до Античния театър е обявила Община Пловдив. Причината – експертизата на скалния откос на Джамбаз тепе, поръчана от общината и изготвена от екип от Геологическия институт при БАН, посочва, че е необходимо скалната маса да бъде трайно укрепена.

Извършеният оглед с дрон показва повече от 10 нестабилни скални блока с обеми до 15- 25 m 3, чиято маса на някои от тях може да надхвърли 60 тона. Броят им може да се окаже по-голям, допълват геодезистите. Рискът е за жилищните сгради в основата на откоса, както и за автомобилния и пешеходен трафик през и около Тунела под Античния театър. Склоновият насип в подножието е с наклон от 30 до 40°, което дава възможност за достатъчно ускорение при евентуално откъсване на скални блокове и падането им.

Препоръките на експертите са категорични – опасните скали трябва да бъдат обезопасени.

Процедурата е на стойност 150 000 лева. Крайният срок за приемане на оферти за участие е 8 септември.

Източник: Darik.bg
Send this to a friend