Деца от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество

Децата от 4-та група от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов „Урок по родолюбие”. Богатата музикална програма включваше песните: „Знамето ни е трицветно“, „Обичам България“, „Високи сини планини“, „Стани, стани юнак балкански“, „Кой уши байряка“ , „Тих бял Дунав“, както и танца „Корабът Радецки“. Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията. Други малчугани участваха в драматизация – за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове – Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе – Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество. Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период – Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев. Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината. Прозвуча и химнът на Република България. „Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ „Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Деца от ДГ Марица отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество

Децата от 4-та група от ДГ „Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов „Урок по родолюбие”. Богатата музикална програма включваше песните: „Знамето ни е трицветно“, „Обичам България“, „Високи сини планини“, „Стани, стани юнак балкански“, „Кой уши байряка“ , „Тих бял Дунав“, както и танца „Корабът Радецки“. Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията.

Други малчугани участваха в драматизация – за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове – Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе – Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество. Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период – Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев. Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината. Прозвуча и химнът на Република България.

„Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ „Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с нови знания за историята на България. Нека помним видните личности, допринесли за славата, Освобождението, науката и културата на Родината, особено на дати като 3-ти март“ , каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството. На събитието присъства и секретарят на район „Северен“ Стайко Танев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив