Избори 2024

Водещи новини

Демократична България Пловдив е против разширението на улица Гладстон

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съветници - Демократична България
Снимка: Дарик / Искра Койчева

„Демократична България“ Пловдив се обявят категорично против разширението на улица „Гладстон“ в цялото и продължение. За целта съветниците на обединението са внесли предложение за частично изменение на ОУП в частта на централната пловдивска пътна артерия.

„Ако габаритите на улицата бъдат увеличени, при необходимото разрушаване на сгради може да бъдат засегнати ценни такива, площадното пространство пред кино „Космос“, за което върви процедура по цялостна реконструкция може да бъде компроментирано, а вкарването на още трафик в идеалния център на града противоречи на всички съвременни градоустройствени практики“, предупреди общинската съветничка от групата на „Демократична България“ Добромира Костова.

Според нея и колегите й Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян, в протоколите на заседанията на ЕСУТ по време на процедирането на ОУП изрично е записано, че габаритът на „Гладстон“ се намаля на 17 метра и улицата става IV клас – факт, който не е отразен в графичната част на ОУП и е предизвикал объркване при обжалвалите разширението много граждани.

Това обаче съвсем не е единственото прибързано, заради изтичащия мандат, спорно и не в интерес на гражданите решение на Община Пловдив и Общинския съвет, категорични са от „Демократична България“ Пловдив.

„Скандално в изтичащите месеци на кметуването на Здравко Димитров и екипа му е и одобреният ПУП за парка в „Отдих и култура“, считат те. Казусът предизвика огромен обществен отзвук и беше причина за най-големия протест в Пловдив на чисто градска тема, както и за над 40 заведени жалби срещу ОУП в съда. Съветниците обърнаха внимание, че има решение на ОбС за създаване на комисия, която да преговаря за откупуване на терена и да изготви доклад до местния парламент за въпросните преговори.

„Вместо да изготви този доклад, както гласи решението на Общински съвет и да обяви публично и открито развитието по чувствителна тема от широк обществен интерес,  Община Пловдив тайно и скорострелно процедира ПУП, който е последната стъпка преди последващо застрояване на терена“, коментира Добромира Костова и припомни, че поредица от незаконосъобразни действия и от страна на Община и от страна на Общински съвет са довели до смяната на предназначението на терена в парк „Отдих и култура“ и отварянето на вратата за неговото застрояване.

„Друго недопустимо, но отново „спешно“ преди края на мандата решение на Здравко Димитров и екипа му, е и съгласието, което са дали да започне да се процедира ПУП за застрояване на остров „Адата“.  При заложеното в ОУП озеленяване за острова, всички сме свидетели на случай на отказ на Общината да реализира отреждане, което сама е заложила, да не говорим че евентуалното застрояване на острова ще унищожи биоразнообразието там“, категорична е Костова.

„Цял мандат от групата на „Демократична България“ в ОбС на Пловдив се опитвахме и да отбиваме опитите да се продаде ценната сграда на ул. „Велико Търново“ в града. За съжаление, тази сграда и още редица други такива се продават в края на мандата и Пловдив губи още и още от собствеността си.

Освен това, научихме още, че крайно неизгодната за пловдивчани процедура по приключване на заменката на 7 общински терена за един в парк „Отдих и култура“ вече е на финалната си права. Община Пловдив продължава да работи като брокер на недвижими имоти, като това се засилва в края на мандата“, подчертаха още от „Демократична България Пловдив.

Близо 2 години и половина те все още не получават отговор и защо предложението им за създаване на общинска дирекция  „Зелена система“ отлежава на бюрото на заместник-кмета по екология Анести Тимчев, още повече че напрежението покрай отсечените дървета на бул. „Васил Априлов“ отново повдигна този въпрос.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив