Избори 2024

Водещи новини

„Демократична България“ настоява за спиране на скритата приватизация на Пловдивския панаир

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив
Снимка: Международен панаир Пловдив

За спиране на скритата приватизация на Пловдивския панаир призоваха в Декларация, прочетена от Парламентарната трибуна, народните представители от „Демократична България“. Поводът е решението на ОбС на Пловдив от началото на седмицата, с което с гласовете на ГЕРБ и на отцепниците от БСП на практика се увеличават акциите на бизнесмена Георги Гергов в дружеството „Пълдин Туринвест“, контролиращо Международния панаир.

Това ще позволи на Гергов да взима еднолични решения за една от емблемите на града на тепетата. Той е почетен консул на Руската Федерация и руски гражданин, дългогодишен член на националното ръководство на БСП и местен партиен лидер в Пловдив.

В началото на тази история представител на държавата в управлението на панаира е сегашният  лидер на БСП Корнелия Нинова. След това правителствата на Бойко Борисов продължават това покровителство. 

В продължение на повече от 15 години, с множество процедурни хватки и „благословии“ от страна на държавата, продължава борбата за пълно овладяване на Панаира, а Георги Гергов  придобива мажоритарен дял в момент, когато Законът за приватизация съдържа безусловна забрана за намаляване на дела на държавата от Пловдивския панаир под 51%.

„Но това не е достатъчно, защото са необходими още акции. По решение на кабинета “Борисов 2”, такива има Община Варна, която цели 5 години отказва да изпълни решение на Общинския съвет за връщане на 16 млн. лв. в акции на държавата. Планът е Варна да апортира тези акции в „Пълдин Туринвест“. Тук обаче Община Пловдив има 25% акции и тя може да спре тази сделка с решение на ОС“., 

След големи усилия на общинските съветници на „Демократична България”, това веднъж се случи с решение на Общинския съвет на Пловдив от 24 ноември, тази година. Въпреки решението, Гергов опита да впише апорта в Търговския регистър, но Община Пловдив спря това и в момента води дело. Гергов веднага насрочи ново общо събрание, за да се наложи да се взима ново решение на ОбС. Най-логичното е местният парламент отново да повтори решението си, че не е съгласен с апорта. За по-малко от месец обаче ОбС взема обратно решение и на 19 декември, в завера между БСП и ГЕРБ, се съгласи с апорта и подари Панаира в ръцете на руския консул, като защити личния му интерес, а не този на държавата.

„Преди повече от 2 години главният прокурот Иван Гешев обеща, че хронологията на Пловдивския международен панаир ще бъде проверена като част от неговата ревизия на прехода. От тогава не сме чули нищо за тази ревизия.

Настояваме да бъде спряно в последния възможен момент кражбата на национално богатство и суверенитет.

Призоваваме на извънредната сесия на пловдивския ОбС, която съветниците от “Демократична България” ще инициират, общинските съветници от ГЕРБ да подкрепят решение, което да спаси Пловдивския панаир от окончателното му завладяване от Георги Гергов. Призоваваме Бойко Борисов да убеди общинските съветници на своята партия в Пловдив да докажат, че са граждани за европейско развитие на България“, посочват в декларацията от ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив