Избори 2024

Водещи новини

Дани Каназирева: Решението на Общинския съвет за Панаира е правен абсурд

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Дани Каназирева
Снимка: Фейсбук

С решението си за „Международен панаир – Пловдив“, Общинският съвет допусна пълен правен абсурд. Получава се тотален парадокс – в първа точка Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала, във втора  – дава съгласие и в трета – задължава кмета при увеличение на капитала да обжалва “, коментира в позиция до медиите Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“.

Според нея, областният управител Ангел Стоев трябва да върне решението на Общинския съвет за ново разглеждане или ако се проведе общото събрание, кметът да обжалва решението на Общото събрание на акционерите и да поиска да бъде спряно вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, защото с това действие се цели мажоритарният собственик да придобие контролния пакет акции в Панаира и да взима самостоятелни решения, подчертава Каназирева.

„Пълдин туринвест“ АД беше създадено през 2006 г. като публично – частно партньорство с цел да участва в „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив притежава 25 % от капитала като акционер  в „Пълдин туринвест“, бизнесменът Георги Гергов – 75 %. Община Варна придобива 29 % акции в Панаира след безвъзмездното им прехвърляне от държавата през 2016 г.

Същият брой акции -16 314 400, всяка с номинална стойност един лев – се прехвърлят като безпарична апортна вноска от Панаира в „Пълдин туринвест“, без право според устава Община Пловдив да ги придобие. В резултат на това капиталът на смесеното дружество се увеличава от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., а участието на Община Пловдив намалява от 25 % на 22,9%.  Съответно делът на частния капитал в „Международен панаир Пловдив“ АД се вдига до 79 %.

„Целта на всичко това, за съжаление, е да се придобие контролният пакет акции в „Международен панаир – Пловдив“, като по този начин окончателно държава и община губят възможност за контрол в един от символите на града ни“, заключава в позицията си Дани Каназирева.

Припомням, че същата позиция от ДБ Пловдив отстояват от месеци. Съветничката от партията в ОбС адвокат Веселина Александрова обясни след вчерашното решение на ОбС, че става въпрос за юридически казус и призова отново Здравко Димитров да обжалва решението на акционерите на „Пълдин Туринвест“.

„Николай Радев от „Автентична лява БСП“ предложи да изменим решението и вместо да упълномощим нашия представител да гласува „против“ апорта, да гласува „за“.

Първата част от решението си остана непроменена, а тя казва, че Общинският съвет не дава съгласие за апорта и упражнява блокиращата квота на общината. Също така възлагаме на кмета да оспори пред съда решенията в „Пълдин Туринвест“, ако такива се вземат. И така дори нашият представител да гласува „за апорта“, ОбС не дава съгласие за апорта“, обясни вече Александрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив