Чуждестранни артисти ще създават творби, посветени на Пловдив

Селектираните за резидентната програма на общината тази година артисти са от различни сфери на изкуството и идват специално да създадат нови работи, посветени на Пловдив. Рекордният интерес към отворената покана на 122-ма кандидати от цял свят силно затрудни избора на журито и след дълга дискусия за участие в програмата бяха избрани: 1. Emile Ouroumov – Емил Урумов (България, Франция) 2. Anders Ehlin & Selma Boskailo – артистичното дуо базирано в Берлин – Андерс Елин (Швеция) и Селма Боскайло (Босна и Херцеговина) 3. Haoyu Wang – Хаю Уанг (Китай, САЩ) Тази година изборът на журито се спира на проекти, свързани с архитектура, фотография, пърформанс, както и с различни интердисциплинарни методи за проучване на града. В журито на програмата участват: Светлана Куюмджиева (куратор, изкуствовед, критик, куратор на резидентната програма), Ива Стоянова (архитект и доктор по опазване на архитектурното наследство), Никола Шопов (режисьор, продуцент, маркетинг и пр мениджър на Държавна Опера Пловдив), Иван Димитров (писател и критик), Ваня Грозданова (културолог и координатор на CONTEXT AiR). Предстои обявяване на програмата на резиденцията по месеци, както и датите на публичните срещи с избраните артисти в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Изглед на Пловдив от високо

Селектираните за резидентната програма на общината тази година артисти са от различни сфери на изкуството и идват специално да създадат нови работи, посветени на Пловдив.

Рекордният интерес към отворената покана на 122-ма кандидати от цял свят силно затрудни избора на журито и след дълга дискусия за участие в програмата бяха избрани:

1. Emile Ouroumov – Емил Урумов (България, Франция)

2. Anders Ehlin & Selma Boskailo – артистичното дуо базирано в Берлин – Андерс Елин (Швеция) и Селма Боскайло (Босна и Херцеговина)

3. Haoyu Wang – Хаю Уанг (Китай, САЩ)

Тази година изборът на журито се спира на проекти, свързани с архитектура, фотография, пърформанс, както и с различни интердисциплинарни методи за проучване на града.

В журито на програмата участват: Светлана Куюмджиева (куратор, изкуствовед, критик, куратор на резидентната програма), Ива Стоянова (архитект и доктор по опазване на архитектурното наследство), Никола Шопов (режисьор, продуцент, маркетинг и пр мениджър на Държавна Опера Пловдив), Иван Димитров (писател и критик), Ваня Грозданова (културолог и координатор на CONTEXT AiR).

Предстои обявяване на програмата на резиденцията по месеци, както и датите на публичните срещи с избраните артисти в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини