Избори 2024

Водещи новини

Богата и разнообразна програма беляза визитата френския посланик Жоел Мейер в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Новият френски посланик Жоел Мейер посети Пловдив

Богата и разнообразна програма беляза визитата в Пловдив на Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер – извънреден и пълномощен посланик на Република Франция в България. Това е първото официално посещение на новия посланик в града под тепетата, където той бе придружаван от г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културни дейности в посолството и Директор на Френския институт в България.

Н.Пр. г-н Жоел Мейер е роден през 1961 г. и получава дипломата си за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и Диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Пълномощен министър, той е заемал през годините различни длъжности в Министерството на Европа и външните работи, сред които: централна администрация („Азия и Океания“); първи секретар в Никозия (Кипър); централна администрация („Европейско сътрудничество“); първи секретар в Атина (Гърция ); втори съветник в Бамако (Мали); централна администрация („Център за анализи и прогнози“); заместник-директор за Южна Европа (дирекция „Европейски съюз“); генерален консул в Милано (Италия); извънреден и пълномощен посланик в Нуакшот (Мавритания); извънреден и пълномощен посланик в Бамако (Мали). Носител е на две Почетни отличия: Кавалер на Ордена на Почетния легион и Кавалер на Националния орден за заслуги.

В началото на деня, Н.Пр. г-н Жоел Мейер се срещна последователно с областния управител на област Пловдив д-р Ангел Стоев и с Кмета на Пловдив Здравко Димитров. В 13 часа, посланикът взе участие в тържествена церемония в Медицински университет – Пловдив, за да връчи държавното отличие „Орден на Академичните палми“, степен „Офицер“, на Теофана Брадинска – Ангелова, дългогодишен директор на Алианс Франсез в Пловдив.

Френският посланик кани млади учени от Пловдив в Програма Юбер Кюриен „Рила“

След церемонията, заедно със заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Н.Пр. г-н Жоел Мейер посети  къщите Ламартин и Клианти в Стария град и Епископската базилика на Филипопол. Не е тайна, че Френската държава има особен сантимент към къща Ламартин, заради нейното име, кръстена на Алфонс Мари Луи дьо Пре дьо Ламартин и заради посещението през 1989 г. на Френският президент Франсоа Митеран, в чест на когото е поставена възпоменателна плоча по този повод и подпис във възпоменателната книга. Къща Клианти е безспорен връх в развитието на архитектурата и декоративното изкуство в Стария Пловдив. Богатата художествена украса е концентрирана в жилищния етаж, където изобилстват дървената пластика и полихромията – геометрични мотиви и цветни инкрустации – по дървените тавани, уникални пейзажи, датирани от 1817 г., и монументални композиции от растителни орнаменти, по стените има богато изрисувани алафранги, мусандри, таблени дървени врати. След усилена реставрация, започнала с така наречения Японски проект, къщата е ярък пример за приемственост между общинската администрация през годините. Мебелите са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове, придобити по естествен начин със 160 възела на кв.см.

Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер остана възхитен и от Епископската базилика на античния Филипопол, която заема централно място и в съвременен Пловдив. Нейната близост до централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“ се приемат като един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете.

Вечерта на посланика приключи със среща с преподавателите от Алианс Франсез в Пловдив, в сградата на алианса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив