Избори 2024

Водещи новини

Арх. Чавдар Тенев: Нито му е времето нито това е начинът да се преработва кръстовището на Водната палата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Проект за пробив под Водната палата в Пловдив

Нито му е времето нито това е начинът да се преработва кръстовището между „Цар Борис Трети Обединител“ и бул. „Марица -юг“. Това заяви в ефира на Обзорната програма на Дарик радио Пловдив  председателят на Камарата на архитектите в Пловдив арх. Чавдар Тенев по отношение на изграждането на пробива под Водната палата в града на тепетата.

Против съоръжението вече се обявиха пловдивчани, които и днес протестираха срещу изграждането му, както и съветниците от ДБ и ГЕРБ, които поискаха спиране на строителните дейности, докато проектът не се обсъди публично и не се запознаят с документацията по него. Това се очаква да стане на 26 октомври, когато е насрочена извънредна сесия за пробива.

По думите на арх. Чавдар Тенев, изграденото в предишния кметски мандат на същото място кръгово кръстовище си върши достатъчно добре работата, но по-сериозният проблем е, че пробивът „гледа“ много тесногръдо по отношение на бул. „Марица- юг“.

„Градоустройствените принципи са такива, че крайречните булеварди трябва да бъдат изграждани като елементи от главната улична мрежа, защото поемат големи потоци от автомобили. В последните години обаче параметрите на този булевард се стесняват, и това е сериозна грешка. Трябва да се мисли в тази посока, а не какво да се случи на Водната палата“, коментира в ефира на Дарик председателят на Камарата на архитектите в Пловдив

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив