Избори 2024

Водещи новини

Арестуваха двама румънци за кражби на големи суми пари от пенсионери в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР - задържан - пари
Снимка: МВР

Двама румънски граждани са арестувани за отнемане на значителни суми пари от пенсионери в Пловдив.

На 28 февруари 83 годишен мъж се прибирал към апартамента си в Пловдив. Докато вървял, до него спрял автомобил, управляван от румънския гражданин. Той попитал възрастния мъж как може да стигне до София. Пострадалият му обяснил, при което румънският гражданин благодарил и заявил, че за услугата иска да му направи подарък – позлатени тенджери и тигани. Предложил да ги качи до дома му, защото били тежки, а възрастният мъж се съгласил.

В апартамента измамникът поискал пари, за да си наеме хотел. Възрастният мъж държал 5500 лева в шкаф. Извадил плика с парите и като ги видял, румънецът му ги издърпал от ръцете. Пострадалият се уплашил и започнал да го моли да му остави пари за храна. Румънецът извадил от плика 1200 лева и му ги дал, а останалите 4300 лв. задържал за себе си.  Измамникът поканил възрастния мъж пак да слезе с него до автомобила пред блока, за да му подари пакет с юрган и възглавница, след което си тръгнал. Веднага след това пострадалият се обадил на свой близък и бил подаден сигнал в полицията. Вследствие на извършените следствени-оперативни действия измамникът е бил установен и задържан от служители на МВР-Пловдив, а парите възстановени.

Обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 15 март 2023 г. съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Пенсионерка по болест, на 62 години, също е била измамена по схемата. Тя пуснала в дома си другия задържан румънец, който успял да открадне от жената 8 380 лв. Още на същия ден е бил хванат.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив. В него участваха Петър Петров – районен прокурор на Пловдив, гл. инспектор Асен Солаков, началник на Първо РУ и Мирослав Спасов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив