Избори 2024

Водещи новини

Започва приема на предложения за членове на комисиите за Награди „Пловдив“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Награди Пловдив

От днес до 31 март 2023 г., петък, Община Пловдив приема писмени предложения за състава на комисиите, чиято задача е да определят победителите в отделните категории на Награди „Пловдив“. Припомняме, че всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

В тази връзка и съгласно статута на Награди „Пловдив“, със заповед на Кмета на Община Пловдив се назначават 9 специализирани комисии за присъждане на наградите в разделите: „Художествена литература и хуманитаристика“,„Художествен превод“, „Журналистика в сферата на културата“, „Архитектура и естетизация на градската среда“, „Музика“, „Танцово изкуство“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио-визуални изкуства и фотография“.

Постъпилите предложения в категориите „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“, „Произведение на изкуството, предназначено за деца”, „Съвременни мултижанрови изкуства“ се разглеждат от постоянна комисия, в чийто състав участват: представители на ПУ „Паисий Хилендарски“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ, НУМТИ „Добрин Петков“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, регионален археологически музей, Градска художествена галерия, Народна библиотека „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“, ФА „Тракия“ и Регионална колегия на КАБ по предложение на техните ръководства.

Съставът на комисиите се формира по предложения на културните институти и организации, професионални и творчески организации и съюзи, училищата по изкуствата, висши учебни заведения, медиите, издателски къщи и други юридически лица, с предмет на дейност, свързан с културата. В тази връзка отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив кани всички заинтересовани да внесат своите мотивирани предложения за членове на комисиите. Важно е да бъдат спазени следните изисквания:

  • Мотивираните предложения за членове на комисиите се подават писмено в деловодството на Община Пловдив (пл.“Ст. Стамболов“№1), с кореспондент отдел „Култура, археология и културно наследство“, в срок до 17 часа на 31 март 2023 г., четвъртък.
  • Предложените лица се включват в постоянен списък, от който се назначават членове в комисиите в зависимост от постъпилите предложения в отделните раздели.
  • Членовете на комисиите не могат да бъдат вносители на предложения за удостояване с Награди „Пловдив“ .
  • Членовете на комисиите не могат да бъдат предложени за удостояване, нито свързани лица с предложените за удостояване или с членовете на управителни или контролни органи, вносители на предложения. (В тази връзка, преди започване на същинската работа, подписват декларация за липсата на конфликт на интереси.)

Община Пловдив напомня, че НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ ЗА УДОСТОЯВАНЕ С „НАГРАДА ПЛОВДИВ“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната 2022 година, както и за Специалната награда за цялостен принос започва на 1 април. Крайният срок е 18 април.

Предложенията се изготвят по образец (Приложение №1 и Приложение №2), който може да намерите на официалната страница на Община Пловдив. Можете да използвате платформата за директно попълване на формуляр в сайта на Награда „Пловдив“ на адрес https://nagradaplovdiv.bg/ в рубриката „Подай предложение за награждаване“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив