Избори 2024

Водещи новини

Ансамбъл „Марал“ от Истанбул с концерт в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ансамбъл Марал
Снимка: община Пловдив

Само след няколко дни, пловдивската публика ще има възможността да види ексклузивния концерт на танцов ансамбъл „Марал” гр. Истанбул, Турция. Отдавна чакан, отдавна обещан на пловдивчани! Той се провежда по покана на фондация „Аракс” на 16 октомври, неделя, от 17.00 часа в зрителната зала на Дом на културата „Борис Христов“.

Билети за представлението можете да намерите на касите на Easy Pay.

Ансамбъл „Марал“ е основан през 1980 г. от Бенон Кузупаши и негови приятели в провинция Анадола, Турция, с цел популяризиране на арменския фолклор чрез танцово и хорово изкуство.  Поредицата от изяви, започнала през 1981 г. с група от 300 души, продължила до 1986 г., и завършила с преждевременната смърт на Бенон Кузупаши.

През 1992 г., за да достигнат до новите поколения с изцяло нов състав, танцовата двойка Гарбис и Ирис Чапкан, които участват в първия състав на Танцова група „Марал“, са назначени за хореографи и стават част от Управителния съвет на Танцов състав „Марал“.

От тогава до днес се нижат сценични изяви в страната и извън нея. Многократни посещения в Армения по покана на министъра на диаспората Хрануш Хагопян, участия във фестивали: „One Nation One Culture” с танцова група от 50 души; участие в откриването на 5-те общоарменски игри в Армения, завършили с отличие, връчено от Министерството на културата в Армения. Множество участия на родна сцена, част от които посветени на  съюза „Essayan Sanut“, концерти в подкрепа на Фондацията за момичета „Ататюрк“.

С участието на солистката на Истанбулската държавна опера, сопраното Алис Манукян и пианиста Левон Ероян, те имат две изяви – по повод 60-ата годишнина от основаването на съюза „Esaian Sanuts“ и 200-годишнината от построяването църквата „Света Троица“ в Бейоглу.

През 2008 г. Танцова група „Марал“ привлича вниманието и на чужденците с успеха си на церемонията за международни танци, осъществена под егидата на ЮНЕСКО, състояла се в Истанбул.

Към танцовата трупа се присъединяват и солови певчески изпълнители. През юли 2019 г. в рамките на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“, по покана на фондация „Аракс“ от Пловдив, Танцова група „Марал“  участва във фестивала за песни и танци „Здравей, Армения!“.

Днес танцьорите, певците и техните ръководители в лицето на Гарбис и Ирис Чапкан се подготвят окончателно да пленят душите, сърцата и сетивата за изкуство на българската публика. Дата е 16.10.2022 г, гр. Пловдив, Зрителната зала на ДК „ Борис Христов“. Концертът е част от 5-ти Международен фестивал „Здравей, Армения“ и се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив