Ангел Стоев: Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата

„Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата. Осигурено е почистването на пътищата и улиците, гарантирана е работата на здравните и учебните заведения, както и доставките на стоки и услуги в случай на усложнена обстановка“. Това съобщи областният управител Ангел Стоев, след като получи писмени доклади от всички общини, Областно пътно управление и ОД на МВР-Пловдив за предприетите от тях превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите за населението. Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища. Общините Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай,  Сопот и Стамболийски имат сключени договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа. В общините Раковски и Съединение процедурата по ЗОП е прекратена, тъй като не са постъпили оферти от фирми за снегопочистване и ще се предприеме директно възлагане на дейностите. В Община Родопи предстои избор на изпълнител, а Община Садово ще поддържа общинските пътища главно със собствена техника, но ще привлече и външни изпълнители. В Община Хисаря почистването ще се извършва от общинското предприятие  по чистота и озеленяване. Община Кричим също ще разчита на собствената механизация за зимния период. Съгласно предоставените доклади общините има налична и […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Ангел Стоев

„Пловдивска област е в пълна готовност да посрещне зимата. Осигурено е почистването на пътищата и улиците, гарантирана е работата на здравните и учебните заведения, както и доставките на стоки и услуги в случай на усложнена обстановка“. Това съобщи областният управител Ангел Стоев, след като получи писмени доклади от всички общини, Областно пътно управление и ОД на МВР-Пловдив за предприетите от тях превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите за населението.

Общините имат създадена организация за почистване на вътрешната улична мрежа и общинските пътища. Общините Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай,  Сопот и Стамболийски имат сключени договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа. В общините Раковски и Съединение процедурата по ЗОП е прекратена, тъй като не са постъпили оферти от фирми за снегопочистване и ще се предприеме директно възлагане на дейностите. В Община Родопи предстои избор на изпълнител, а Община Садово ще поддържа общинските пътища главно със собствена техника, но ще привлече и външни изпълнители. В Община Хисаря почистването ще се извършва от общинското предприятие  по чистота и озеленяване. Община Кричим също ще разчита на собствената механизация за зимния период.

Съгласно предоставените доклади общините има налична и изправна техника за снегопочистване и извличане на закъсали товарни автомобили, както и гарантират, че имат необходимите материали за обработка на пътната настилка и пешеходните участъци.

Осигурена е работата на здравните и учебни заведения в случай на усложнена зимна обстановка, в т. ч. приоритетното придвижване на автомобили на Бърза помощ и такива, превозващи пациенти за хемодиализа. Изготвени са списъци по населени места за настаняване на болни на хемодиализа, родилки и др. в болнични заведения преди началото на възникване на сложна обстановка.

Областно пътно управление-Пловдив гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта  като има сключен договор с „Европейски пътища” АД Пловдив и „Автомагистрали“ ЕАД София за участъка на АМ „Тракия” от км 106+427 до км 156+284. Двете фирми разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили. При настъпване на внезапни метеорологични промени и усложнена зимна обстановка е предвидено въвеждане на временна организация на движението, определяне на възможните места за спиране или пренасочване на движението, поставянето на необходимата пътна сигнализация, както и схемите за временна организация на движението по определените обходни маршрути, става ясно от доклада на ОД на МВР-Пловдив. На пътноподдържащите фирми е разпоредено да предприемат своевременно действия по монтиране на снегозащитни съоръжения на определените от ОПУ – Пловдив места, както и  да базират  специализирана техника за изтегляне на тежкотоварни автомобили в райони на планинските проходи.

Преди седмица Областният управител проведе среща и с ръководството на „EVN България“. На нея стана ясно, че дружеството е напълно подготвено за зимните месеци и гарантира сигурността на електроподаването и топлоподаването при екстремно ниски температури на територията на Пловдивска област. Осигурени са аварийни екипи за денонощни дежурства, професионална екипировка и техническо оборудване, в това число високо проходими автомобили, моторни шейни, АТВ-та, мобилни агрегати и мобилни трафопостове.

„В случай на необходимост, при усложнена зимна обстановка, с моя заповед ще бъде свикан Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия“, коментира още Областният управител.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив